Jobb munkaerővé szeretnél válni? Íme néhány jótanács!

Jobb munkaerővé szeretnél válni? Íme néhány jótanács!

Sajnos rengeteg az olyan munkavállaló, aki minden esetben tökéletesnek érzi teljesítményét és egyáltalán nem keresi a fejlődés lehetőségét. Bőséges azonban azok létszáma is, akik önkritikusok magukkal szemben, és készen állnak cselekedni is annak érdekében, hogy jobb és értékesebb munkaerővé váljanak. Ha ebbe a kategóriába tartozol megeshet, hogy egy hosszú és összetett folyamatként tekintesz erre, ugyanakkor már néhány apró, túlzott erőfeszítést nem igénylő lépés is elég lehet ahhoz, hogy kivívd kollégáid és feletteseid elismerését. Ezekből mutatunk be a következőkben néhányat!

Légy csapatjátékos

Manapság már mindenhol, így természetesen a Kecskeméten is nagy jelentőséget tulajdonítanak a cégek a csapatmunkának, tehát, ha értékes munkavállalóvá szeretnél válni, akkor mindenképpen meg kell tanulnod csapatban dolgozni.  Ehhez nagyon fontos, hogy képes legyél alkalmazkodni, hisz a merev személyiség és a csapatmunka korántsem fér össze. Az együttműködőképesség hasonlóan nagy jelentőséggel bír, hisz a csapat csak úgy lehet sikeres, ha mindenki összehangoltan végzi munkáját.

Nem mehetünk el a kommunikáció mellett sem, vagyis ahhoz, hogy valóban jó csapatjátékossá válj, meg kell tanulnod mindenkivel szót érteni és mindenkivel őszintén, tisztelettudóan kommunikálni. Végül pedig a megoldásorientált mentalitás is kihagyhatatlan a   sorból, tudniillik a csapatmunka sohasem zökkenőmentes, mindig lesznek akadályok, de csak úgy válhatsz konstruktív tagjává a csoportodnak, ha problémák helyett rögtön potenciális megoldásokban gondolkodsz. További szükséges tulajdonságok, valamint jótanácsok a csapatmunkával kapcsolatban az alábbi cikkekben:

http://www.coachkarrier.hu/tudastar/publicisztika/ki-a-csapatjatekos

https://kecskemetallas.hu/utmutato-allaskeresoknek/1094/csapatjatekos-attitud-legyen-igaz-rank

Maradj megbízható

A megbízhatóság az egyik legfőbb erény a vállalati életben, így igyekezz mindig tartani magad a szavadhoz. Különösen fontos, hogy a határidőket minden esetben betartsd, hisz egy-egy csúszással nem csak magadat fogod kellemetlen helyzetbe hozni, hanem a kollégáidat is. Figyelj továbbá minden apró részletre, tehát ha például megígérted valakinek, hogy átküldöd e-mailben az adott dokumentumot, információt stb., akkor azt tényleg tedd is meg időben, ne keljen folyton nyüstölni. Ahhoz, hogy ilyen apróságokról se feledkezz meg, érdemes rendszerezned a munkavégzésed, azaz tanácsos határidőnaplókat, jegyzeteket, emlékeztetőket használni.

Ne panaszkodj

Panaszkodni, folyton a körülményeket okolni mindenki képes. Fontos azonban, hogy belásd, hogy ez kicsit sem konstruktív, és ideig-óráig míg elhallgatják a kollégáid, ugyanakkor hosszabbtávon ne csodálkozz, ha elfordulnak tőled a negatív látásmódód miatt. Persze itt nem valami féle hurráoptimizmusról beszélünk, csupán csak arról, hogy a felmerülő problémák esetén sokkal inkább a lehetséges megoldásokat keresd, mintsem a felelősöket. Ezzel a munkatársaidat is motiválni fogod és szívesebben dolgoznak majd együtt veled.

jobb munkaerővé vállás

Értékeld objektívan a teljesítményed

A munkahelyi életben rendkívül fontos a helyes önértékelés, azaz, hogy tudatában légy erőségeidnek, gyengeségeidnek. Ez ugyanis lehetővé teszi, hogy reális elvárásokat támassz magaddal szemben, és elkerüld, hogy folyamatosan kudarcélmények érjenek. Törekedj arra, hogy az egyes elvégzett feladatok után helyes következtetéseket vonj le teljesítményeddel kapcsolatban. Ehhez sokszor nem árt egy külső szemlélő is, így bátran kérd ki kollégáid, feletteseid véleményét, és próbálj meg belőlük meríteni még akkor is, ha nem feltétlenül értesz egyet minden részletével.

Mutass példát

Az egyik legjobb módszere annak, hogy jobb munkaerővé válj, ha a mutatott példáddal igyekszel másokat is motiválni. Légy te az az ember, aki minden kihívást zokszó nélkül kezel, precízen, pontosan és elhivatottan dolgozik. Ez minden bizonnyal fel fogja kelteni a körülötted lévők figyelmét és maguk is merítenek majd mentalitásodból.

Ha pedig úgy érzed, hogy a fejlődésedhez egy új munkahelyre van szükséged, mindenképpen látogass el a https://kecskemetallas.hu/ főoldalára és tekintsd meg az aktuális lehetőségeket.

 

KecskemetAllas.hu / N.G.