Állásinterjú: ne felejtsünk el kérdezni!

Állásinterjú: ne felejtsünk el kérdezni!

Egy állásinterjúval kapcsolatban általában rengeteg megválaszolandó kérdésre számítunk, ugyanakkor arról sem feledkezhetünk meg, hogy a beszélgetés során előbb-utóbb elérkezik majd az a pillanat is, mikor mi magunk kérdezhetünk a munkáltatótól. Semmi esetre se szalasszuk el ezt az alkalmat, ugyanis egyrészt addig el nem hangzott, hasznos információk birtokába kerülhetünk, másrészt imponálhatunk is azzal, hogy érdeklődésünket mutatjuk a cég, illetve a pozíció iránt. Persze korántsem mindegy ezeknek a kérdéseknek a módja és jellege, így most ehhez nyújtunk néhány hasznos információt.

Amire fontos, hogy figyeljünk

Mindenképpen tanácsos kerülni az evidens, egyszerű igennel vagy nemmel megválaszolható kérdéseket, ahogy a másik szélsőséges helyzetet is, mikor a kérdésünk túlságosan komplex ahhoz, hogy néhány mondattal megválaszolják. Nem szerencsés továbbá az sem, ha olyan alapvető információkra kérdezünk rá, melyek bárki számára elérhetőek a cég honlapjáról. Ez ugyanis arról tanúskodhat, hogy nem készültünk fel megfelelően a vállalatból az interjú előtt.

Érdemes emellett a kérdéseink számát is átgondolni, elvégre mégis csak furcsa helyzetet eredményezne, ha több kérdésünk lenne, mint az interjúztatóknak. Végül pedig figyeljünk arra is, hogy mikor tesszük fel ezeket a kérdéseket. Általában az interjú végéhez közeledve szokták erre megadni a lehetőséget, de természetesen, ha időközben merülne fel bennünk kérdés azt sem muszáj magunkban tartanunk. Ilyenkor viszont semmi esetre se vágjunk a toborzók szavába, várjuk meg míg befejezik mondanivalójukat, és csak utána érdeklődjünk.

Felkészülés az állásinterjúra: https://kecskemetallas.hu/utmutato-allaskeresoknek/1183/felkeszules-az-allasinterjura-vegyuk-sikerrel-az-akadalyt

Kérdések, amelyekkel jó benyomást kelthetünk

Amint azt a bevezetőben is már megfogalmaztuk, a kérdéseink útján lehetőséget teremthetünk magunknak arra, hogy jó benyomást keltsünk a munkáltatóban, valamint, hogy tanúbizonyságot tegyünk szándékaink és karriercéljaink komolyságáról. Ez utóbbira vonatkozóan például ideális kérdés lehet az, hogy „Önöknél miben mérik a sikert ebben a pozícióban?”. Ez a kérdés azért is hasznos lehet, mert ily módon egy képet kaphatunk azzal kapcsolatban, hogy miként működik a cégnél a teljesítményértékelés, és hogy általánosságban milyen követelményeknek kell megfelelni a hétköznapok során.

Jó pont lehet az is, ha a cég szervezeti kultúrájáról érdeklődünk, például oly módon, hogy: „Tudna nekem mesélni a cég vállalati kultúrájáról, filozófiájáról?”. Manapság Kecskeméten is rendkívül fontos a vállalatok körében, hogy olyan dolgozót válasszanak, aki törekvést mutat arra, hogy igazodjon a cég értékrendjéhez. Ha érdeklődést mutatunk ezzel kapcsolatban, azzal egyben tudatosítjuk a munkáltatóban, hogy ismerjük ezen tényező fontosságát, és mi magunk is nagy jelentőséget tulajdonítunk ennek.

Állásinterjú kérdések

Érdemes továbbá olyan kérdést is feltennünk, ami a mindennapi kihívásokra vonatkozik, erre a „Miként alakulnak a munkahelyi hétköznapok ebben a pozícióban?”, vagy a „Melyek a rendszeres kihívások, amik ezt a munkakört érintik?” kérdés tökéletesen alkalmas lehet. Ezzel ugyanis megmutathatjuk tettrekészségünket, valamint hasznos információként fog szolgálni számunkra azzal kapcsolatban, hogy valóban beleillünk-e az adott pozícióba.

Mindemellett pedig akár a szükséges kompetenciákra is rákérdezhetünk egy olyan kérdésen keresztül, mint hogy „Milyen típusú tulajdonságoknak veszi hasznát leginkább a cég?”. Ez azért lehet hasznos, mert így egyrészt megmutatjuk, hogy nem vesszük félvállról a pozíció követelményeinek való megfelelést, másrészt megtudhatjuk, hogy mik azok a területek, amelyekben esetlegesen fejlődnünk kell. További tippek és példák a feltehető kérdésekre vonatkozóan:

https://allasorias.hu/blog/51-kerdes-amit-feltehetunk-az-interjun/

https://allasorias.hu/blog/mit-ne-kerdezzunk-az-interjun-es-mit-kerdezzunk-helyette/

Ha pedig ezek után készen állunk egy állásinterjús szereplésre, mindenképpen látogassunk el a https://kecskemetallas.hu/ főoldalára és böngésszünk az aktuális ajánlatok között.

 

KecskemetAllas.hu / N.G.