Műszaki és gazdasági pálya egyszerre? Ebben a pozícióban lehetséges!

Műszaki és gazdasági pálya egyszerre? Ebben a pozícióban lehetséges!

Manapság a sokoldalúság egy rendkívül fontos erény a munkaerőpiacon, mivel egyre több az olyan pozíció, amelynek feladatai többféle szakterület ismereteit követelik meg egyszerre. Ez nem mindenki számára jelent azonban negatívumot, rengeteg vannak olyanok, akik éppen ezeket a lehetőségeket keresik, vagyis olyan szakmát igyekeznek választani maguknak, melyben változatos, és több különféle kompetenciát igénylő kihívásokkal találhatják szembe magukat naponta. Akik ezen belül is műszaki, illetve gazdasági ismereteket szeretnének összehangolni, azoknak van egy jó hírünk: a műszaki menedzser pálya épp ilyen!

Kik azok a műszaki menedzserek?

A műszaki menedzsment egy alkalmazott tudomány, amely a már említett műszaki és gazdaságtudományi területeken kívül a jogi és természettudományi területek elméleteit, eszközrendszereit, metódusait is igénybe veszi. A szakmát akár újkeletűnek is tekinthetjük, hisz igazán csak a 20. század második felében fokozódott az igény arra, hogy műszaki és gazdaságtudományi ismeretekkel egyszerre rendelkező szakemberek kerüljenek kinevelésre. Azóta viszont az igény folyamatos, és rengeteg elhelyezkedési lehetőség nyílhat azok előtt, akik ennek a szakmának a kitanulására adják a fejüket.

Ezek a potenciális elhelyezkedési területek között lehet például a gépipar, autóipar, elektronikai ipar, de akár az építőipar is. Konkrét feladatkört megnevezve pedig dolgozhatnak akár projektmenedzserként, termékmenedzserként, minőségbiztosítási mérnökként vagy IT-menedzserként. Természetesen ez csak néhány példa volt a teljesség igénye nélkül, ugyanakkor arra talán sikerrel rávilágít, hogy a műszaki menedzserek fő feladata általában, hogy egyfajta hidat képezzenek a műszaki és a gazdasági területen dolgozó munkatársak között. Ha pedig már a projektmenedzserek pozíciója is említésre került, mint lehetséges elhelyezkedési terület, akkor az alábbi cikket is érdemes elolvasni:

https://kecskemetallas.hu/utmutato-allaskeresoknek/1095/ezek-a-feladatok-varnak-egy-projektmenedzserre-es-egy-projekt-asszisztensre

Mennyit keres egy műszaki menedzser?

A műszaki menedzserként megkereshető bérek rendkívül széles skálán mozognak, ugyanis ebben a pozícióban kifejezetten sokat számít, hogy mekkora tapasztalattal rendelkezik a munkavállaló. A pályakezdők általában junior pozíciókból indulnak, melyekben lényegesen alacsonyabb fizetésekre lehet számítani, mint a seniorok esetében. Ez pedig összességében azt eredményezi, hogy a fizetesek.hu adatai szerint a műszaki menedzserként elérhető fizetések bruttó 293 ezer és 846 ezer között mozoghatnak. További részletek:

https://www.fizetesek.hu/fizetesek/menedzsment/muszaki-menedzser

műszaki menedzser szakma

Indul képzés Kecskeméten?

Ahhoz, hogy valaki műszaki menedzserként tudjon elhelyezkedni, legalább alapszakos diplomával kell rendelkeznie. Jó hír, hogy erre adottak a lehetőségek Kecskeméten, méghozzá a Neumann János Egyetem műszaki menedzser képzésén keresztül. A szak alapvetően 7 féléves, melynek során két féle specializáció közül lehet választani: vállalati gazdálkodás specializáció és vállalati folyamatok specializáció. Előbbi főként a pénzügyi ismeretekre, vállalati stratégiára helyezi a hangsúlyt, míg utóbbi esetében az egyes vállalati folyamatok megismerése, a projektek tervezése, munkacsapatok irányítása kerül előtérbe.

Az elhelyezkedési lehetőségek ezt követően rendkívül széleskörűek, esély nyílhat például multinacionális cégeknél, állami szférában, mérnöki irodáknál, pénzintézeteknél, vagy akár kereskedelmi vállalkozásoknál is állást találni. Jó hír továbbá az is, hogy a képzés levelező munkarendben is indul, így akár azok számára is érdekes lehet, akik egyébként már rendelkeznek főállással. További információk az egyetem honlapján:

https://gtk.uni-neumann.hu/muszaki-menedzser-alapszak-gamf-gtk-kozos-kepzes

Ha pedig már képzettség birtokában a legújabb állásajánlatokat keresed, mindenképp látogass el a https://kecskemetallas.hu/ főoldalára, és böngéssz az aktuális lehetőségek között.

 

KecskemetAllas.hu / N.G.