Ezek a feladatok várnak egy projektmenedzserre és egy projekt asszisztensre

Ezek a feladatok várnak egy projektmenedzserre és egy projekt asszisztensre

Talán mondani sem kell, hogy a projektmenedzser személye mennyire fontos egy projekt megvalósulását, és annak sikerességét illetően. Pozíciójuk rengeteg felelőséggel jár, ebből adódóan pedig gyakran hatalmas nyomással kell megbirkózniuk, hisz kudarc esetén könnyen lehet, hogy a vállalat jelentős anyagi veszteségeket könyvelhet el. A projektmenedzsereknek azonban általában van kire támaszkodniuk, többek között rendszerint asszisztensek segítik a munkájukat. A következőkben ezen két munkakört fogjuk részletesebben elemezni, vagyis bemutatjuk, hogy milyen feladatokkal jár egy projektmenedzseri és egy projekt asszisztensi pozíció, továbbá szót ejtünk arról is, hogy milyen tulajdonságok szükségesek ezek sikeres abszolválásához.

A projektmenedzserek feladatai

A projektmenedzserek legfőbb feladata, hogy adott idő- és költségkerethez való igazodással sikerre vigye a rá bízott projektet. Ők maguk ritkán vesznek részt az egyes munkafolyamatokban, feladataik sokkal inkább a projekthez tartozó eltérő területek összehangolására koncentrálódik. Munkakörük legfőbb kihívásait egyrészt azt jelenti, hogy az előre meghatározott eredményt bizonyos korlátok figyelembevételével kell elérniük (pénz, idő, ember), másrészt hogy ezeket a korlátosan rendelkezésre álló tényezőket a lehető leghatékonyabb módon kell integrálniuk.

Konkrét feladatokat említve például az ő felelősségük a pontos célok definiálása, az erőforrások megtervezése, a határidők kialakítása, költségvetés tervezése, a csapat motiválása, ügyfél elégedettség biztosítása, kockázatelemzés és kockázatkezelés. Látható tehát, hogy feladataik rendkívül sokrétűek, míg egyes feladatok kifejezetten a magas szakmai ismereteket követelik meg, addig mások az emberekkel való hatékony bánásmódot. Ebből adódóan tehát korántsem mindegy, hogy aki ilyen pozícióba kerül az mennyi rutinnal és milyen személyiséggel rendelkezik.

A projektmenedzserektől elvárt kvalitások

Egy projektmenedzser esetében mindezen feladatokból és felelősségekből adódóan elengedhetetlen készség a jó vezetőképesség. Fontos, hogy ne csak utasítani tudjon, hanem a nehezebb helyzetekben képes legyen motiválni is a projektben résztvevő munkatársakat. Nélkülözhetetlen tulajdonság továbbá a jó kommunikációs képesség is. A projektmenedzserek közvetlen kapcsolatban állnak az ügyfelekkel, kollégákkal és a vezetéssel egyaránt. Mindhárom irányba a megfelelően kommunikálni pedig embert próbáló feladat, jó kommunikációs képességek hiányában egyenesen lehetetlen küldetés. Emellett természetesen olyan kvalitásokat sem hagyhatunk figyelmen kívül, mint például a szervező-, priorizáló-, és problémamegoldó képesség, melyek megnevezése annyira beszédes, hogy létjogosultságukat talán nem is kell részletezni. További fontos információkért a megkövetelt tulajdonságokkal kapcsolatban az alábbi cikket érdemes elolvasni:

https://computerworld.hu/tech/ezt-kell-tudnia-egy-jo-projektmenedzsernek-239651.html

A projekt asszisztensek feladatai

projekt asszisztens

A projekt asszisztensek feladatai ugyancsak széleskörűnek mondhatóak, egyebek mellett a felelősségeik közé tartozik a projektmenedzser támogatása, a projekttel kapcsolatos szervezési, kommunikációs és pénzügyi teendők végrehajtása, illetve az adminisztratív tevékenységek elvégzése. Ezek közül természetesen mindegyik rendkívül fontos, azonban a projektmenedzser támogatására mégis kiemelt feladatként tekinthetünk. A projekt asszisztensi pozíciót betöltők ugyanis gyakorlatilag a projektmenedzserek jobb kezeként funkcionálnak, azaz rengeteg olyan ad hoc jellegű feladatot látnak el, melyekre a projektmenedzser éppen aktuálisan megkéri őket. Ezek sokszor sürgős és nagy prioritással bíró feladatok, ezért is tekinthetjük ezt a kategóriát kiemeltnek a többi közül. További részletek a projekt asszisztensek feladataival kapcsolatban az alábbi cikkben:

https://promanconsulting.hu/a-projektasszisztens-feladatai/

A projekt asszisztensektől elvárt kvalitások

Feladataikat ismerve nem meglepő, ha azt mondjuk, hogy a projekt asszisztensektől elvárt a rugalmas hozzáállás. Emellett a kitűnő időmenedzsment is létfontosságú, hisz a sok szerteágazó feladathoz általában szigorú határidők is párosulnak, melyeket mind észben tartani, illetve meg is felelni azoknak korántsem egyszerű. Szorosan kötődik ehhez a jó problémamegoldó készség is, mint elvárt tulajdonság, mivel feladataik elvégzésében rengeteg váratlan tényező hátráltathatja őket, és ezek általában gyors beavatkozást igényelnek. Végül pedig a jó kommunikációs készséget említenénk ez esetben is, ami a projektmenedzserrel, a közvetlen kollégákkal és adott esetben az ügyfelekkel való kapcsolattartás miatt szükséges.

Ha pedig álláskeresőként szívesen dolgoznánk ezen pozíciók valamelyikében, mindenképpen látogassunk el a https://kecskemetallas.hu/ főoldalára és böngésszünk az aktuális lehetőségek között.

 

KecskemetAllas.hu / N.G.