Így kerülhetjük el, hogy láthatatlanná váljunk a munkahelyünkön

Így kerülhetjük el, hogy láthatatlanná váljunk a munkahelyünkön

Munkájával kapcsolatban mindenki vágyik az elismerésre, ugyanakkor ennek elérése sok esetben korántsem egyszerű feladat. Sajnos az a tapasztalat, hogy azok a munkavállalók, akik csendesebben, a háttérben meghúzódva végzik feladataikat, gyakran szinte eltűnnek a szervezeten belül és korántsem kapnak annyi elismerést, bíztatást és támogatást, mint azok, akik hangadóként vannak jelen a cég életében. A következőkben azon túl, hogy kicsit mélyebben is bemutatjuk ezt a jelenséget, szolgálunk néhány jótanáccsal arra az esetre, ha mi magunk is úgy éreznénk, hogy gyakorlatilag láthatatlanok vagyunk munkahelyünkön.

Mit értünk pontosan láthatóság alatt és miért fontos ez?

A láthatóságunkat javarészt a személyünk és a munkánk ismertsége határozza meg. Előbbi alatt azt értjük, hogy a közvetlen munkahelyi környezetünk mennyire van tisztában az egyes személyiségjegyeinkkel, illetve legfontosabb kompetenciáinkkal. A munkánk láthatósága pedig arra vonatkozik, hogy az elvégzett feladataink mekkora felelőséggel bírnak, mekkora mértékben járulnak hozzá egy adott projekt sikeréhez, valamint munkánk során milyen főbb eredményeket tudtunk eddig felmutatni.

Az előbb felsorolt tényezők súlyából látszik, hogy a láthatóságunk egyben nagymértékben befolyásolhatja azt is, hogy miként érezzük magunkat a munkahelyünkön. Rendkívül elkeserítő tud lenni, ha azt érezzük, hogy a befektetett energiánk ellenére némi túlzással szinte senkinek fel sem tűnne, ha egyik napról a másikra eltűnnénk a cégtől. A jó hír ugyanakkor az, hogy sohasem késő mindezt megváltoztatni, és tehetünk lépéseket annak érdekében, hogy munkánkat transzparensebbé tegyük. Egyéb részletek a munkahelyi láthatatlanság jelenségével kapcsolatban:

https://mindsetforyou.hu/a-lathatosag-5-alapja-legy-az-irodan-kivul-vagy-belul/

Mit tehetünk annak értekében, hogy láhatóvá váljon személyünk és teljesítményünk?

Első lépésként mindenekelőtt el kell fogadnunk, hogy változtatásra van szükségünk és nyitnunk kell munkatársaink irányába. Ehhez nagyobb aktivitást is szükséges mutatni a cég életében, vagyis mindenképpen keressük azokat a lehetőségeket és eseményeket, mikor egy kicsit többet megmutathatunk magunkból. Jó példát jelentenek erre a meetingek: ha van bármilyen előremutató ötletünk, azt merjük felvállalni és ne féljünk érvelni az álláspontunk mellett. Lehet, hogy nem mindenki ért majd egyet velünk, ugyanakkor mindenképpen lenyomatát adjunk annak, hogy jelen vagyunk a cég életében, és hogy aktívan kivesszük a részünket a mindennapokból.

Csapatmunka

Emellett érdemes törekedni arra, hogy minél nagyobb felelősséget vállaljunk magunkra az egyes projektekben. Persze mindezt észszerű keretek között tegyük, ugyanakkor azt mindenképp próbáljuk elkerülni, hogy mások farvízén elevickélve, alibi feladatokat teljesítve vegyünk részt a projektekben. Ez nem csak azért hasznos, mert nagyobb elismerést vívhatunk ki munkatársaink körében, hanem azért is, mert ily módon szakmailag is rendkívül sokat fejlődhetünk. Fontos továbbá az is, hogy rendszeres visszajelzéseket adjunk felettesünknek azzal kapcsolatban, hogy miként haladunk a ránk bízott feladatokkal. Természetesen ez nem azt jelenti, hogy napi szinten hosszasan fel kellene vázolnunk, hogy mit és miért cselekedtünk, azonban az egyes levelezések, beszélgetések alkalmával bizonyos időközönként érdemes felhívnunk a figyelmet néhány sikerrel, a kérésnek megfelelően teljesített feladatra.

Ne feledkezzünk meg a másoknak való segítségnyújtásról sem, legyen szó akár velünk azonos pozícióban lévő kollégáról vagy esetleg vezetőről. Ezzel ugyanis bizonyíthatjuk, hogy jó csapatjátékosok vagyunk és lehet ránk számítani. Az ilyen munkaerőt pedig kifejezetten kedvelik és keresik többek között Kecskeméten is. A csapatjátékos mentalitás elsajátításával kapcsolatban egyébként ebben a cikkben fogalmaztunk meg jótanácsokat:

https://kecskemetallas.hu/utmutato-allaskeresoknek/1094/csapatjatekos-attitud-legyen-igaz-rank

Végül pedig nem mehetünk el a pozitív attitűd megemlítése mellett sem, hisz a legtöbb ember alapvetően azok társaságát keresi, akik pozitivitást és dinamizmust árasztanak magukból. Változtassunk mentalitásunkon és legyünk mi azok, akik feldobják a munkahelyi hangulatot!

Ha pedig úgy érezzük, hogy helyzetünk nem javult és egy új munkahelyen próbálnánk ki magunkat, mindenképpen látogassunk el a https://kecskemetallas.hu/ főoldalára és böngésszünk a legfrissebb állásajánlatok között.

 

KecskemetAllas.hu / N.G.