Így lehetsz barista Kecskeméten

Így lehetsz barista Kecskeméten

A vendéglátásban továbbra is nagy munkaerőhiány mutatkozik hazánkban, jellemzően annak speciálisabb területein is nagy szükség van az új dolgozókra. Ilyen terület például a kávékészítés, amely feladat ellátásáért a baristák felelősek. Ezt a szakmát annak ellenére sem ismerik sokan, hogy kifejezetten kávészerető nemzetnek számítunk, és sokan egyszerűen nem értik, hogy egy olyan hétköznapi feladat elvégzéséhez, mint a kávékészítés miért kell képesítés. A dolog persze ennél jóval összetettebb, de ahhoz, hogy ezt megértsük, mélyebben is meg kell ismernünk azt, hogy pontosan mivel is foglalkozik egy barista. A következőkben ennek bemutatására teszünk kísérletet, továbbá szót ejtünk arról is, hogy milyen képzési lehetőségek indulnak Kecskeméten.

Kik azok a baristák és pontosan milyen feladatokat látnak el?

A barista megnevezés ma már kifejezetten a kávékészítőkre és felszolgálókra utal, azonban korábban nem csak kávét, hanem üdítőket és alkoholos italokat is készítettek, illetve felszolgáltak. Talán pont erre visszavezethető az, hogy feladatkörüket még ma is sokan összekeverik a bartenderekével, akik egyébként a koktélkészítésért és egyéb, az alkoholos italokhoz kapcsolódó vendéglátói tevékenységekért felelősek.

Amint arra a bevezetőben már utaltunk, a kávékészítés sokak számára csak egy mindennapi és végtelenül egyszerű folyamatnak tűnik. Ez részben igaz is, ugyanakkor látni kell, hogy vendéglátós, azon belül is különösen kávéházi szinten már korántsem állja meg a helyét ezen állítás. Egy ilyen helyen ugyanis rengeteg típusú kávéból válogathatnak a vendégek, és ezek elkészítési folyamatai között hatalmas eltérések mutatkozhatnak. Fontos, hogy a baristák mindezekkel tisztában legyenek, vagyis többek között tudniuk kell, hogy kávéfajtától függően milyen pörkölési profilt alkalmazzanak, hogyan őröljék a kávét, mennyi vizet használjanak és mekkora legyen annak hőmérséklete.

Az elméleti ismereteken túl természetesen gyakorlati rutinra is szükségük van, alapvető munkaeszközüket a kávékészítő gépek és egyéb barista kellékek jelentik, melyeket rutinosan, magabiztosan kell tudniuk használni. Emellett pedig nem feledkezhetünk meg arról sem, hogy vendéglátós szakmáról lévén szó, a kiszolgálói etikettet naponta kell a gyakorlatba ültetniük munkájuk során. A vendéglátói szakmák jellemzőiről egyébként itt írtunk részletesebben:

https://kecskemetallas.hu/utmutato-allaskeresoknek/1103/kecskemeten-is-nagy-szukseg-van-a-vendeglatos-munkaerore

Milyen tulajdonságok szükségesek a pozíció betöltéséhez?

Egy baristának gyakorlatilag minden olyan tulajdonsággal rendelkeznie kell, amelyek egy igazán jó vendéglátóst jellemeznek. Ez azt jelenti, hogy nagyfokú elhivatottságra van szükségük, azaz folyamatosan keresniük kell azokat a lehetőségeket, amelyeken keresztül szakmailag fejlődhetnek. A nagyfokú tanulási vágy viszont előbb-utóbb megtérül, hisz tapasztalt baristaként rendkívül magas színvonalú és impozáns vendéglátóhelyeken dolgozhatnak.

Fontos továbbá a jó kommunikációs készség is, mivel a vendégek sokszor kérik a baristák segítségét a kávéválasztás során és ilyenkor a közös nevező megtalálásnak alapvető feltétele a kommunikatív, nyitott személyiség. Végezetül pedig nem mehetünk el a nagyfokú stressztűrőképesség mellett sem, hisz a vendéglátásban folyamatos a pörgés, de egy baristának a nagy nyomás alatt is képesnek kell lennie ugyanolyan színvonalon dolgozni.

Barista képzések Kecskeméten több helyen is indulnak. Jó lehetőségeket biztosít például a szakma kitanulására a Best Mixer Iskola, melynek képzésén keresztül néhány hét alatt, kávéházi körülmények között lehet elsajátítani a szakma alapjait. A tanfolyamon nagy tapasztalttal rendelkező baristák oktatnak, és a kurzus során korlátlan gyakorlási lehetőség biztosított. További részletek:

https://bestmixer.hu/tanfolyam/barista-tanfolyam-kecskemet/130

Barista állás

Hasonlóan magas színvonalú képzést indít a Bols Mixer Akadémia is, ahol az alaptanfolyam elvégzését követően akár mesterkurzuson is van lehetőség részt venni – ennek viszont a helyszíne már Budapest. A profi körülmények itt is adottak, és az oktatók is hasonlóképp magasan képzett, tapasztalt szakemberek. További információk:

https://mixertanfolyam.hu/tanfolyam-helyszinek/barista-tanfolyam-kecskemet/

Ha pedig képzettség birtokában a legújabb elhelyezkedési lehetőségeket keresed, mindenképpen látogass el a https://kecskemetallas.hu/ főoldalára és böngéssz a legfrissebb állásajánlatok között.

 

KecskemetAllas.hu / N.G.