Mivel foglalkozik egy logisztikai mérnök?

Mivel foglalkozik egy logisztikai mérnök?

A globalizálódó világunkban a logisztika vitathatatlan fontosságú szerepet tölt be. Ma már senki nem lepődik meg azon, ha vásárlóként a boltok polcain a világ másik feléről érkezett termékeket lát, vagy ha egy cégnél dolgozva a termeléshez szükséges alapanyag-beszerzés több országon átívelően történik. Az, hogy mindez időben, megfelelő mennyiségben és minőségben történjen rendkívül alapos, minden részletre kiterjedő szervezést igényel. Itt jönnek képpbe a logisztikai mérnökök, akik oroszlánrészt vállalnak ezekben a szervezési feladatokban. Mutatjuk, hogy milyen feladatokkal is jár az ő pozíciójuk!

Mi az a logisztika?

A logisztikai folyamatok alapvető célja, hogy a mozgatott anyag, félkész- illetve kész termékek az előirt időpontban, az előírt helyen, továbbá az előírt minőségben és mennyiségben megérkezzenek. Ezenkívül a logisztika felel a beszerzés, a termelés, és az értékesítés közötti a kapcsolatrendszer fenntartásáért, illetve az ezen területek közötti folyamatok gördülékeny lebonyolításáért is.

Fontos hozzátenni azt is, hogy a logisztikai folyamatok valamennyi esetben egy költséghatárhoz igazodnak, és az ennek való megfelelés biztosítása ugyancsak a logisztikai területeket terhelik. A logisztika legfőbb területei közé tartozik egyébként: az igények előrejelzése és megtervezése, anyaggazdálkodás, beszerzés, a termelés tervezése, raktározás, csomagolás, szállítmányozás, visszárukezelés, selejtezés, értékesítés. További információk a logisztika céljairól és területeivel kapcsolatban az alábbi cikkben:

https://logisztika.com/logisztikai-lexikon/logisztika-fogalma-2/

Milyen feladatokat lát el egy logisztikai mérnök?

Egy logisztikai mérnök feladatai meglehetősen szerteágazóak és változatosak lehetnek. Többek között az ő hozzájárulásuknak köszönhetően valósulnak meg olyan ellátási láncok, melyek lehetővé teszik, hogy akár különböző kontinensek között is zavartalanul folyjon a termékáramlás. Emellett fontos szerepet töltenek be egy adott vállalat gyártóüzemének vagy egy raktár belső működésének a kialakításában. Tevékeny részt vállalnak továbbá olyan informatikai megoldások kifejlesztésében, amelyek a vállalatok és a felhasználók logisztikai feladatainak végrehajtását teszik lehetővé. Mindezek mellett pedig számos egyéb tervezési, értékelési és optimalizálási feladatokban vesznek részt.

Logisztikai mérnök

Milyen képességek szükségesek a pályához?

Egy logisztika területén szellemi munkát végző szakember esetében elengedhetetlen kvalitás a nyelvtudás. Munkájuk során rendszerint kell egyeztetniük külföldi partnerekkel, beszállítókkal, és természetesen a kommunikáció ilyenkor idegen nyelven, főként angolul történik. Ebből adódóan pedig mindenképpen szükség van az erős középfokú, de inkább felsőfokú nyelvismeretre.

A szakmai ismereteken belül rendkívül fontos, hogy egy logisztikai mérnök készségszinten legyen képes használni a Lean vállalatszervezési és vállalatirányítási rendszert, továbbá az 5S módszert. A soft skillek tekintetében pedig főként olyan tulajdonságokra van szükség, mint a kiváló szervezőképesség, erős logikai- és problémamegoldó készség, illetve a csapatjátékos attitűd. Ez utóbbi elsajátításához egyébként itt fogalmaztunk meg tanácsokat:

https://kecskemetallas.hu/utmutato-allaskeresoknek/1094/csapatjatekos-attitud-legyen-igaz-rank

Képzési lehetőség Kecskeméten

Logisztikai mérnök képesítésre Kecskeméten is van lehetőségük szert tenni a terület iránt érdeklődőknek, méghozzá a Neumann János Egyetem logisztikai mérnöki alapszakján keresztül. A képzés főként a termeléslogisztikára specializálódik, melynek során nagy hangsúlyt fektetnek a termelési lánc fő anyagáramlási folyamatainak bemutatására. Fontos tudni, hogy szak nappali és levelező munkarendben is indul, utóbbi különösen azok számára lehet érdekes, akik munka mellett szeretnének diplomát szerezni. További információk az egyetem honlapján:

https://gamf.uni-neumann.hu/kepzeseink/#logisztikamernoki-bsc

Ha pedig már rendelkezel képesítéssel és az elhelyezkedési lehetőségeket kutatod, mindenképpen látogass el a https://kecskemetallas.hu/ főoldalára és böngéssz az aktuális nyitott pozíciók között.

 

KecskemetAllas.hu / N.G.