Ezek a karriermotivációk hajtják a munkavállalókat!

Ezek a karriermotivációk hajtják a munkavállalókat!

Nem kérdés, hogy a karrier sikerességét nagy mértékben befolyásolja az egyén motivációja. Az azonban már korántsem egyértelmű, hogy ki mit ért sikeresség alatt. Vannak, akik számára a pénz az elsődleges hajtóerő, míg mások az önmegvalósítás és a kiteljesedés lehetőségét priorizálják a karrierépítés során. Egy valami azonban biztos: a karrierépítésével kapcsolatban mindenki fogalmaz meg célokat és mindenkit motivál valami. A következőkben ezen motivációk egyes jellegzetességeit fogjuk bemutatni!

A főbb karriermotivációk sajátosságai

Egyes kutatások szerint alapvetően 5 típusú karriermotivációt különböztethetünk meg: előrejutás, biztonságra törekvés, függetlenség, kihíváskeresés és egyensúly fenntartása. Elmondható, hogy ezek közül az előrejutás szimbolizálja leginkább a hagyományos értelemben vett karrierelképzelést, hisz ezen motivációnak az a jellemzője, hogy a karrier sikerességét a munkahelyi hierarchiában elért pozícióval azonosítja. Azoknak, akiket ilyen típusú motiváció hajt, folyamatos előléptetésekre és jutalmakra van szükségük ahhoz, hogy sikeresnek érezzék magukat. Jellemző rájuk továbbá, hogy szívesen építenek kapcsolatokat, átlátják a vállalat szervezeti politikáját és készen állnak versenyre kelni a munkatársaikkal egy-egy jobb pozíció érdekében.

A biztonságra törekvők fő célja ezzel szemben korántsem a feljebb lépésekre épül, ők inkább a kiszámíthatóságot tartják szem előtt. Számukra a karrierépítésük sikerét az reprezentálja, hogy mennyire érzik bebetonozottnak helyüket az állásukban. Ők azok, akik rendkívül lojálisak a munkáltatójukhoz, továbbá mindig aktív részt vállalnak a csapatmunkában. Sőt, nemcsak aktív részt vállalnak, de gyakran a normák fenntartásáért is ők felelnek. Ezen mentalitásukból kifolyólag rendkívül fontos szerepet töltenek be egy cég életében, hisz manapság a legtöbb helyen – többek között Kecskeméten is – a munkavégzés csapatban történik. A csapatmunkáról egyébként itt írtunk részletesebben:

https://kecskemetallas.hu/utmutato-allaskeresoknek/1094/csapatjatekos-attitud-legyen-igaz-rank  

Akiket a függetlenség hajt, mint motiváció, azokra főként az a jellemző, hogy minden szakmai kérdésben a saját uraik akarnak lenni, továbbá igénylik, hogy irányítást szerezzenek a körülöttünk zajló történések felett. Ez egyben azt is eredményezi, hogy amennyiben vezetői pozíciót töltenek be, meglehetősen nehéz nekik megfelelni, ugyanis ahogy önmaguktól is folyamatosan jobb teljesítményt várnak, úgy ezt a beosztottjaiktól is megkövetelik. Ezenkívül nehezen fogadják el, ha szabályok közé vannak szorítva, illetve míg a biztonságra törekvők a normák fenntartását rendkívül szigorúan veszik, addig a függetlenséget előnyben részesítők rendre áthágják azokat.

Motiváció

A kihíváskereső karriermotiváció meglehetősen sokatmondó megnevezés, ők folyamatosan azokat a lehetőségeket keresik, melyben megmutathatják rátermettségüket, problémamegoldó képességüket, továbbá tanúbizonyságot tehetnek szakmai kompetenciákról. Karrierjükben fontos szerepet tölt be a versenyhelyzetek keresése, de ezt nem azért teszik, hogy feljebb jussanak a ranglétrán, hanem csupán azért, hogy megmérettessék magukat.

Végül pedig az egyensúly megtartására törekvők esetében azt érdemes kiemelni, hogy számukra a munka-magánélet egyensúlyának a megteremtése jelenti az elsődleges szempontot. Ha esetleg egy új lehetőség adódik karrierjükben, akkor egyből kételyeik támadnak azzal kapcsolatban, hogy az majd miként befolyásolja a szabadidejüket. Ez persze nem azt jelenti, hogy nem fektetnének nagy energiákat a karrierjük építésébe, sőt, általában kimondottan sikeresen boldogulnak a munkahelyi életben, mivel szorgalmasak, nyitottak és szeretnek kapcsolatokat építeni. Ennek ellenére van számukra egy határ, amit nem hajlandóak átlépni a munkavégzést illetően, különösen akkor, ha az a szabadidejüket és az egyéb elfoglaltságaikat veszélyezteti. További érdekességekkel a karriermotivációkkal kapcsolatban az alábbi cikk szolgálhat:

https://mindsetpszichologia.hu/a-munkam-az-eletem-mindennapi-karriermotivacioink

Ha pedig készen állsz a karriermotivációidat beteljesíteni, mindenképpen látogass el a https://kecskemetallas.hu/ főoldalára és böngéssz a legfrissebb állásajánlatok között.

 

KecskemetAllas.hu / N.G.