Sikertelen álláskeresés: a lehetséges okok nyomában

Sikertelen álláskeresés: a lehetséges okok nyomában

Az álláskereséssel sokaknak meggyűlik a baja, és a sorozatos kudarcok után többek szinte kilátástalannak érzik a helyzetüket. Fontos azonban, hogy amennyiben ilyen helyzetbe kerülnénk, ne érezzük magunkat elkeseredve, hanem inkább a megoldásokra fókuszáljunk. Ennek egyik első lépése, hogy kielemezzük saját teljesítményünket az álláskeresés terén. Ezen folyamatnak ugyanis számos buktatója lehet, melyekbe könnyű belesétálni és összességében a sikertelenségünket fogja eredményezni. A következőkben ezekből mutatunk be néhányat, továbbá jótanácsokkal is fogunk szolgálni a kiküszöbölésük érdekében.

Az álláskeresés lehetséges buktatói

Egyeseknek meglepő lehet, másoknak talán kevésbé, de az álláskeresés sikeressége sokszor bizonyos önismereti kérdéseken múlik. Nagyon sok álláskereső hárítja például folyamatosan másra, illetve a körülményekre a sikertelenségével kapcsolatos felelősséget. Ezek a személyiségszintű elakadások pedig aztán ahhoz vezetnek, hogy az álláskereső a tudásbeli vagy készségszintű fejlődése ellenére sem lesz képes elhelyezkedni. Fontos tehát, hogy nagy jelentőséget tulajdonítsunk egy egészséges énkép felállításának, ami az erősségeinkre és a gyengeségeinkre is egyaránt reflektál.

Ezen gondolatmenet mentén jutunk el egy másik gyakori hibához, vagyis hogy sok álláskereső nem a képességeivel, képzettségeivel és tapasztalataival összhangban lévő álláslehetőségekre pályázik. Persze bizonyos mértékig nem probléma, ha elmaradunk az elvárásoktól, viszont amennyiben ez az elmaradás olyan kompetenciát érint, ami létfontosságú a pozíció feladatainak ellátáshoz (pl. nyelvtudás), abban az esetben ne érjen bennünket meglepetésként, ha elutasításra kerül a pályázatunk.

Ezenkívül az sem ritka – többek között Kecskeméten sem –, hogy az álláskeresők gyakorlatilag munkahelytől és pozíciótól függetlenül ugyanazt az önéletrajzot küldik körbe a hirdetők között. Ez súlyos hiba és egyben azt is sejteti, hogy önéletrajzunk meglehetősen sablonos. Ezen módszer helyett érdemes úgy kialakítani a pályázati anyagot, hogy az reflektáljon az álláshirdetésben foglaltakra, vagy az adott cég szervezeti kultúrájának legfőbb értékeire. Ehhez érdemes lehet az önéletrajz mellé motivációs levet készítenünk, amiben a saját erősségeinkre való rávilágítás mellett összefoglalhatjuk azt is, hogy mi az, amit szimpatikusnak találunk a cégben és mely értékeivel tudunk a leginkább azonosulni. A pályázati anyag elkészítéséhez egyébként az alábbi cikkek lehetnek segítségünkre:

https://kecskemetallas.hu/utmutato-allaskeresoknek/1085/melyek-a-legfontosabb-elemei-egy-palyazati-anyagnak

https://kecskemetallas.hu/utmutato-allaskeresoknek/1098/a-versenykepes-oneletrajz-legfobb-ismervei

Végül pedig nem mehetünk el az mellett sem, hogy sokak még mindig nem fordítanak kellő időt és energiát kapcsolatrendszerük építésére. Ehhez ma már a digitalizáció korában számos lehetőség áll rendelkezésre, példának okáért ott van mindjárt a LinkedIn, ami gyakorlatilag egy munkavállalók számára működtetett közösségi média felület. Mindenképpen érdemes ide regisztrálnunk és úgy általánosságban minden lehetőséget megragadnunk arra, hogy szakmai kapcsolatokat építsünk. Továbbra is fennálló tendencia ugyanis, hogy rengeteg állás kerül betöltésre kerül betöltésre kapcsolatrendszer útján.

Tanuljunk a sikertelen állásinterjúkból

Álláskeresés buktatói

Gyakran fordul elő az is, hogy a pályázó egyébként minőségi önéletrajzot és motivációs levelet küld be, lehetősége is nyílik ily módon egy állásinterjús részvételre, ám a felvételi folyamat ezt követően ennyibe is marad, mert elutasítják vagy vissza sem jeleznek. Ha így járnánk, akkor erős lehet a gyanúnk arra vonatkozóan, hogy a beszélgetésen nyújtott teljesítményünk nem volt megfelelő. Fontos, hogy ezeken a beszélgetéseken a lehető legjobb összbenyomás megteremtésére törekedjünk, melynek megvalósításához íme néhány jótanács vázlatpontokba szedve:

  • Fordítsunk nagy hangsúly az előkészületekre: cég tevékenységi körének megismerése, leggyakoribb állásinterjús kérdésekből való felkészülés stb.
  • Öltözzünk fel elegánsan: próbáljuk meg állásinterjús megjelenésünket a cég profiljához igazítani.
  • Érkezzünk időben: általában az interjú kezdete előtt 10-15 perccel érdemes megérkezni.
  • Figyeljünk a verbális és a nonverbális kommunikációra: beszéljünk érthetően és választékosan, továbbá figyeljünk a gesztikulációnkra, testtartásunkra is.
  • Ne kritizáljunk: semmi esetre se kezdjük el sározni a volt munkáltatónkat, próbáljunk diplomatikusan fogalmazni.
  • Kérdezzünk: egyrészt imponálhatunk is az interjú résztvevőinek, másrészt önmagunkat is hasznos információkhoz juttathatjuk néhány releváns kérdéssel.

Érdemes tehát számot vetni egy interjút követően azzal kapcsolatban, hogy vajon minden pontnak megfeleltünk-e ezek közül, hisz könnyen lehet, hogy az itt felsoroltak valamelyikére vonatkozó hibánk eredményezte az interjú sikertelenségét.

Fontos továbbá, hogy a kudarcok ne szegjék kedvünket, folytassuk a próbálkozást és nézzünk körül a https://kecskemetallas.hu/ főoldalán a legfrissebb állásajánlatok között.

 

KecskemetAllas.hu / N.G.