Elérhető kereskedelmi pozíciók Kecskemét városában

Elérhető kereskedelmi pozíciók Kecskemét városában

A kereskedelmi munkakörök a kecskeméti munkavállalók körében is nagy népszerűségnek örvendenek. Ezek a pozíciók ugyanis általában könnyen betölthetőek, továbbá hosszútávú elhelyezkedési lehetőséget biztosítanak. Persze abból, hogy a kereskedelmi pozíciók betöltésére vonatkozó feltételek korántsem tekinthetőek megugorhatatlannak, még nem következik egyből, hogy mindenki alkalmas lenne a pályára. A következőkben ezért felvázoljuk, hogy a feladatokat tekintve mire számíthat az, aki ilyen területen szeretne elhelyezkedni, továbbá bemutatjuk, hogy milyen tulajdonságok tesznek valakit alkalmassá a különböző kereskedelmi pozíciókra. A cikk végén pedig a kecskeméti elhelyezkedési lehetőségekről is szót ejtünk majd.

Népszerű kereskedelmi munkakörök

Pénztáros

A kereskedelmi álláshirdetések között böngészve gyakran találkozhatunk pénztárosi munkakörre vonatkozó lehetőségekkel. Ezek a pozíciók van, hogy mindössze alapfokú végzettséggel (8 általános) is betölthetőek, ugyanakkor sok esetben a munkáltatók megkövetelik a kereskedelmi végzettség meglétét. A feladatok javarészt könnyen elsajátíthatóak, ugyanakkor nagyfokú precizitást, pontosságot és gyorsaságot igényelnek. Egy pénztáros feladatai közé tartozhat többek között:

  • a vásárlók udvarias és pontos kiszolgálása,

  • a pénztárgéppel kapcsolatos munkafolyamatok ellátása,

  • a készpénz és egyéb fizetőeszközök kezelése,

  • az akciók és a különböző termékek átfogó ismerete,

  •  a napi pénztárzárások elvégzése.

Árufeltöltő

A kereskedelmi munkakörök közül az árufeltöltői pozíciók ugyancsak gyakran elérhetőek. A feltételek ez esetben sem teljesíthetetlenek, többnyire a megbízhatóságot, a vevőcentrikus gondolkodásmódot, önállóságot és a terhelhetőséget tartják szem előtt a munkáltatók, nem pedig az iskolai végzettséget. Egy árufeltöltőnek a feladatai lehetnek többek között:

  • a termékek kihelyezése,

  • az áruk rekeszekbe és polcokra rendezése,

  • az áru fogyásának figyelése,

  • a polcok áruval való rendszeres feltöltése,

  • a gyártótól és a forgalmazótól érkező áruk átvétele, kicsomagolása, illetve ellenőrzése,

  • az áruk címkézése és a megfelelő táblák kirakása,

  • a vásárlók útbaigazítása, segítése.

Ruházati eladó

Ruházati eladó

Ruházati eladóként szintén könnyű elhelyezkedni akár Kecskemét városában is, hisz a bevásárlóközpontok üzleteibe rendszeresen keresnek ezekre a pozíciókra munkaerőt. Egy ruházati eladónak több specifikus feladata is van, így előfordulhat, hogy a ruházati eladó képesítés meglétét is előírják a követelmények között. Ezen feladatok például az alábbiak lehetnek:

  • a ruhák értékesítésre való előkészítése (hajtogatás, esztétikus kihelyezés, igazítás),

  • vevők segítése a ruhadarabok kiválasztásában,

  • a vevők tájékoztatása az egyes ruhadarabok jellemzőiről,

  • a ruházati termékek kihelyezése a kirakatba,

  • kirakatkönyv vezetése.

Műszaki cikk eladó

Az elhelyezkedés műszaki cikk eladó pozícióban is könnyen megvalósítható, ugyanakkor ez esetben is számítani kell a sima bolti eladó munkakörnél specifikusabb feladatokra, azaz nem kizárt, hogy a munkáltató külön előírja majd a területen való jártasságot, esetleg a műszaki cikk eladó képesítés meglétét. Egy műszaki cikk eladó átlagos napja általában az alábbi feladatok ellátásával telik:

  • a vevők tájékoztatása az egyes műszaki cikkek működéséről,

  • jótállási jegyek és egyéb dokumentumok kitöltése,

  • hibás műszaki cikkek garanciális javításának megszervezése,

  • egyéb adminisztrációs teendők.

Boltvezető

A kereskedelem berkein belül természetesen vezetői pozíció betöltésére is van lehetőség, jó példa erre a boltvezetők munkaköre. Fontos megjegyezni, hogy a boltvezetői, illetve a boltvezetői-helyettes állások esetében már alapvető elvárásként fogalmazódik meg a kereskedelmi végzettség megléte, illetve a több évnyi kereskedelemben szerzett tapasztalat. Ez ugyanakkor érthető is, hisz feladatkörük meglehetősen nagy felelőségekkel jár, amibe egyebek mellett beletartozik:

  • a megfelelő árumennyiség biztosítása,

  • HR-feladatok ellátása: munkatársak kiválasztása, beosztások elkészítése, szabadságolás megszervezése stb.,

  • a raktározás, leltárvezetés, készletgazdálkodás felügyelete és irányítása,

  • pénzügyek irányítása,

  • berendezések karbantartásának biztosítása,

  • a különböző előírások betartása és betartatása.

Kecskeméti kereskedelmi álláslehetőségek: https://kecskemetallas.hu/allasok/kereskedelem-ertekesites

Nélkülözhetetlen tulajdonságok bolti munkák esetében

Vevőközpontúság

Az ilyen jellegű munkák esetében az egyik legfontosabb tulajdonságot egyértelműen a vevőközpontúság jelenti. Bármilyen boltban is helyezkedsz el, a mindennapjaid során számítanod kell rá, hogy a vevők különböző kihívások elé állítanak majd. Rendszeresen kérnek majd segítséget, útbaigazítást, illetve információkat az egyes termékekkel kapcsolatban. Ezeket a megkereséseket nem veheted sohasem félvállról, hanem mindent meg kell tenned annak érdekében, hogy a vásárló elégedett legyen a fellépéseddel, segítőkészségeddel.

Konfliktuskezelési képesség

Egy bolti állás betöltésekor fel kell készülnöd a különböző konfliktusos helyzetekre is. A vevők számtalan dologgal kapcsolatban fejezhetik ki elégedetlenségüket, s ezt neked minden esetben a helyén kell tudnod kezelni. Törekedned kell arra, hogy csitítsd a vásárló elégedetlenségét, ugyanakkor az üzlet érdekeit, illetve a különböző szabályokat sem tévesztheted szem elől. Mindez pedig megkívánja a kiváló konfliktuskezelési képességet.

Csapatjátékos attitűd

Nagyobb áruházban elhelyezkedve rengeteg kollégával kell számolnod. Ahhoz, hogy sikerrel tudj velük együttműködni csapatjátékos attitűdöt kell mutatnod. Ez a csapatjátékos attitűd rengeteg területen megnyilvánulhat: műszakok rugalmas elcserélése, munkaközi szünet beosztásával kapcsolatos egyezségek, helyettesítés stb. A könnyed beilleszkedés érdekében tehát nem csak saját, hanem mások érdekeit is érdemes szem előtt tartanod.  

Pontosság, precizitás

Az eladó/pénztáros álláshirdetéseket böngészve rendszeresen találkozhatsz ezzel a két megkövetelt tulajdonsággal. Mindez talán nem meglepő egy pénztári munka esetében, hisz pénzzel dolgozni valóban nagy felelősség. Fontos ugyanakkor hangsúlyozni, hogy ez a két kvalitás nem csak a pénztáros munkakör esetében alapvető, hisz például egy árufeltöltőnek is rendkívül nagy alapossággal és pontossággal kell eljárnia, mikor az árukat címkézi fel, vagy azok polcokon történő elrendezését alakítja ki. Ezen pontosság hiánya ugyanis könnyedén bonyodalmakhoz és félreértésekhez vezethet.  

eladó pénztáros állás

Kereskedelmi képzések Kecskemét városában

Ahogy arra már többször is utaltunk, bizonyos munkakörök betöltéséhez a munkáltatók megkövetelik a kereskedelmi végzettség meglétét. Jó hír a kecskemétiek számára, hogy a városban több intézménynél is részt vehetnek ilyen jellegű oktatáson. Érdemes lehet például megtekinteni a Minerva 90 Kft. képzéskínálatát, itt ugyanis élelmiszer eladó, műszaki eladó, ruházati eladó, drogerista eladó, üzletvezető és raktárvezető tanfolyamon is van lehetőség részt venni. Utóbbi kettő – vagyis a két vezetői tanfolyam – kivételével a bemeneti követelményeket minden esetben csak az alapfokú iskolai végzettség, illetve az egészségügyi alkalmassági megléte jelenti. További információk:

https://www.minerva90.hu/kecskemet

Hasonlóan gazdag a képzéskínálat az Oktáv Továbbképző Központ Zrt.-nél is, sőt, itt még a barkácsházi eladó, bútorbolti eladó, pénztáros és játékbolti eladó tanfolyamok is elérhetőek. Ezekkel kapcsolatban bővebb információk az intézmény honlapján elérhetőek:

https://oktav.hu/kepzeseink

Végezetül pedig a Best-Work Kft. képzéseit is megemlítenénk, ahol szintén folyamatos jelleggel elérhetőek a drogerista, élelmiszer-eladó, vegyi áru eladó, műszaki eladó, ruházati eladó, játékbolti eladó és üzletvezető tanfolyamok. További részletek:

https://pszichologuskepzo.hu/tanfolyamok/szakmai-kepzesek/

Elhelyezkedési lehetőségek Kecskeméten boltokban, áruházakban

Egész Bács-Kiskun megye, és azon belül Kecskemét is rengeteg lehetőséget kínál azok számára, akik valamilyen eladói munkakörben helyezkednének el. Van lehetőségük munkát vállalni kiskereskedelmi áruházláncoknál (pl. Tesco, Spar), barkácsáruházláncnál (pl. Parktiker), műszaki cikkekre specializálódott áruháznál (pl. Media Markt), de akár kisboltokban is.

A kereskedelmi pozíciók nem csak széles választékban elérhetőek, hanem a munkaidő tekintetében is több lehetőséget kínálnak. Nem ritka, hogy egy áruház 4, 6 és 8 órába is keressen munkavállalókat. Ahhoz azonban, hogy értesülj a legújabb álláslehetőségekről nem elég csupán az állásportálokat követned, hanem az adott cég karrieroldalát is tanácsos figyelemmel kísérned. Egy-egy pozíció ugyanis gyakran csak ezeken kerül meghirdetésre.

Kereseti lehetőségek a kereskedelemi pozíciókban

A megkereshető bérek mértékét természetesen rengeteg tényező befolyásolja, amibe többek között beletartozik a munkavégzés helye is, azaz, hogy melyik városban helyezkedsz el. A fizetesek.hu adatai szerint Magyarországon általában bruttó 319 000 ft-tól (minimum érték) 696 000 ft/hó-ig terjed (legmagasabb átlag) a kereskedelem iparágában dolgozók fizetése:

https://www.fizetesek.hu/fizetesek/ertekesites-kereskedelem

A kereskedelmen belül a boltvezetők fizetése a portál adatai szerint bruttó 290 000 ft és 642 000 ft között, az üzletvezető helyetteseké bruttó 275 000 ft és 572 000 ft között, míg az eladóké bruttó 221 000 ft és 451 000 ft között mozog.  

 

KecskemetAllas.hu / N.G.