Mint személy- és vagyonőr dolgoznál Kecskeméten? Mutatjuk a lehetőségeket!

Mint személy- és vagyonőr dolgoznál Kecskeméten? Mutatjuk a lehetőségeket!

A személy- és vagyonőri szakmát Kecskeméten is rendkívül sok munkavállaló választja, gyakorlatilag töretlen népszerűségnek örvend. Munkalehetőség pedig akad is számukra szép számmal, elég, ha csak arra gondolunk, hogy manapság már minden bevásárlóközpontban, pénzintézetben találkozhatunk személy- és vagyonőrrel, vagy ahogy a köznyelv hivatkozik rájuk, biztonsági őrrel. A következőkben bemutatjuk ennek a szakmának a rejtelmeit, feladatait, valamint szót ejtünk arról is, hogy milyen lehetőségek adódnak az elhelyezkedéshez szükséges képesítés megszerzésére Kecskemét városában.

A biztonsági őr feladatai

A biztonsági őrök feladata, hogy őrizzék a rábízott értéktárgyakat és objektumokat, valamint vigyázzanak az épületben tartózkodók személyes biztonságára. Persze ez csak egy nagyon általános megfogalmazás, teendőiket ugyanis nagymértékben befolyásolja a megbízásuk jellege. A megbízás jellege szerint alapvetően három kategóriát különböztetünk meg a szakmában: személyek védelme, ingatlanok és vagyontárgyak őrzése, rendezvények biztosítása.  

Az első kategória megnevezése igencsak beszédes, ennek során a biztonsági őrök közjogi méltóságokat, bizonyos esetekben magánszemélyeket védenek. Valószínűleg senkinek nem kell hosszasan ecsetelni ennek a feladatnak a fontosságát, illetve az ezzel járó felelősségek mértékét. Jellemzően a biztonsági őrök nem is ezen a területen kezdik a pályafutásukat, hisz ezen feladatkör ellátásához többéves tapasztalat és rutin szükséges.

Sokkal gyakoribb, hogy az ingatlanok és vagyontárgyak őrzése területén helyezkednek el először, hisz az ilyen típusú vagyonőr állások azok, amelyeket a legyakrabban hirdetnek például Bács-Kiskun megyében, azon belül Kecskemét városában is. Az ingatlanok és vagyontárgyak őrzésével foglalkozó biztonsági őrök tevékenységi köre a legtöbbek számára ismerős lehet, hisz ők azok, akikkel telephelyeken, bevásárlóközpontokban, bankokban, postafiókokban és egyéb hasonló helyeken találkozhatunk.

Sokak ezeket a munkákat ácsorgással, üldögéléssel azonosítják, azonban hiba azt gondolni, hogy az ingatlanok őrzését végző biztonsági őröknek ne lenne feladatuk. Felelősségük közé tartozhat többek között a beléptetés biztosítása, a belső rend fenntartása, a kamerák nyomon követése, valamint a szabálytalan parkolás megakadályozása is.  

A harmadik kategória, azaz a rendezvények biztosításával járó feladatkör ugyancsak ismerős lehet a legtöbbek számára, hisz koncerteken, fesztiválokon, kulturális rendezvényeken és sporteseményeken rendszerint nagy számban vannak jelen biztonsági őrök. Egy ilyen munka esetében a fő feladatuk a tömeg zavartalanságának biztosítása, de rendszerint közreműködnek a be- és kiengedések lebonyolításában is.

Milyen eszközökkel dolgozik egy személy- és vagyonőr?

Egy vagyonőr a mindennapi munka során biztonságtechnikai, illetve támadáselhárító eszközökkel dolgozik (gázspray, gumibot). Adott esetben pedig akár őrkutya is a rendelkezésére állhat. Az említett eszközök használatának módján kívül a biztonsági őrnek ismernie kell a különböző riasztó rendszereket, rejtett kamerákat, továbbá az azokhoz használt videórögzítő szoftvereket is. Fontos eszköze még a rádió adóvevő vagy walkie talkie is, amit a kollégáival való kapcsolattartás érdekében használ. Végezetül pedig nem feledkezhetünk meg az elsősegélynyújtó eszközökről sem (pl. porral oltó), melyeket szükség esetén szintén magabiztosan kell tudnia használni egy biztonsági őrnek.  

személy- és vagyonőr állás

A vagyonőri munkák betöltéséhez szükséges tulajdonságok

  • Figyelem, éberség: Egy biztonsági őrnek minden esetben arra kell törekednie, hogy megelőzze az egyes incidensek, bűncselekmények bekövetkeztét. Ehhez pedig létfontosságú, hogy a munkaidő egészében koncentrált és éber maradjon.

  • Együttműködő képesség: A szakmában gyakran kell együttműködni más szervekkel, például polgárőrökkel, rendőrökkel, tűzoltókkal. Emellett pedig az ügyfelekkel, vendégekkel való konfliktusmegelőzés érdekében is fontos ez a tulajdonság.

  • Konfliktuskezelési képesség: Néha egy-egy konfliktus elkerülhetetlen, azonban a biztonsági őrnek az ilyen helyzetekben is higgadtan, jól átgondoltan kell cselekednie, és mindent megtenni annak érdekében, hogy csitítsa a kedélyeket.

  • Problémamegoldó képesség: A munkavégzés helye függvényében rengeteg váratlan kihívás érhet egy biztonsági őrt. Az ilyen helyzetekben nem eshet pánikba, hanem megoldásokban kell gondolkodnia.

  • Kitartás: A szakma nagy kitartást követel, ugyanis a beosztás általában több műszakos és folyamatos munkarendet követ.  

  • Kiváló fizikai erőnlét: Adott esetben a több óra állás, amivel a munka jár rendkívül megterhelő lehet. Elengedhetetlen tehát, hogy a biztonsági őr ne csak szellemileg, hanem fizikailag is felkészült legyen.  

A biztonsági őr munkák előnyei, hátrányai

A szakmával kapcsolatban az egyik legnagyobb előnyt egyértelműen az jelenti, hogy képzés gyorsan elvégezhető és a munkalehetőségek mennyiségéből adódóan ezt követően az elhelyezkedésre is jók az esélyek. Fontos továbbá, hogy a képzésen való részvételnek nincsennek különösebben szigorú feltételei, mindössze a betöltött 18. életév, a cselekvőképesség, a büntetlen előélet, az állandó magyarországi lakcím, illetve az alapfokú iskolai végzettség (8 általános) megléte az, ami megkövetelt.

Nem szabad ugyanakkor elfelejteni, hogy a munka sok stresszel járhat, hisz a vagyontárgyak őrzése nem kis felelősség. Emellett pedig a betöltött munkakörtől függően a sok ülés vagy tartós állómunka, esetleg az időjárásnak való kitettség szintén negatív befolyással lehet az egészségre. A terheltségből adódóan a szakma gyakorlásához alkalmassági vizsgálaton is részt kell venni, a munkavégzés ugyanis megköveteli a jó látást, az ép hallást, illetve az ép végtagokat.

portás állás Kecskemét

Személy- és vagyonőr képzés Kecskeméten

Az országban több olyan város is van, ahol rendszeresen indul személy- és vagyonőr képzés. Jó hír, hogy Kecskemét is ezek közé tartozik. A tanfolyamot a Vagyonvédelmi Országos Kiképző Központ indítja, és ezen keresztül 3,5 hónap alatt lehet szert tenni a személy- és vagyonőr képesítésre. A képzés díja magában foglalja a tantermi órák árát, a tananyagot, illetve egy további, 40 000 ft értékű videós tananyagot. Az intézmény egyébként részletfizetési lehetőséget is biztosít. Részletek az alábbi linken elérhetőek:

https://www.vokk.hu/vagyonor-kepzesek

Elhelyezkedni mint vagyonőr Kecskemét városában? Ezek a lehetőségek!

A szakképesítés megszerzését követően minden bizonnyal könnyen elhelyezkedsz majd Kecskeméten, de egész Bács-Kiskun megye jó lehetőségeket kínálhat a számodra. A képzettség birtokában dolgozhatsz telepőrként, parkoló- és biztonsági őrként különféle ipari és kereskedelmi intézményeknél, de a portás állásokra is eséllyel pályázhatsz majd. A keresés során érdemes figyelemmel kísérned a különböző kereskedelmi bankok, áruházak, biztonsági és vagyonvédelmi cégek hirdetéseit, ezeknél ugyanis gyakran nyílhat lehetőséged munkát vállalni.

Megfontolandó emellett a továbbtanulás is, hisz a személy- és vagyonőr képzés után adottak a lehetőségek a kutyavezető vagyonőr, a testőr képzés elvégzésére is, sőt, érettségi birtokában akár a fegyveres biztonsági őr tanfolyamon is részt vehetsz. Emellett, ha valóban tetszik a szakma és otthon érzed magad benne, akkor akár a nyomozói vagy a rendőr karrieren is érdemes elgondolkodnod.

 

KecskemetAllas.hu / N.G.