Így ismerhetjük fel a megbízhatatlan álláshirdetéseket

Így ismerhetjük fel a megbízhatatlan álláshirdetéseket

Álláskereséskor a hirdetések között böngészve mindig érdemes megfontoltnak és óvatosnak lennünk, mert egyes portálokon gyakran belefuthatunk a valóságot egyáltalán nem, vagy csak részben fedő álláshirdetésekbe. Sokszor ezek a hirdetések meglehetősen valósághű módon íródnak, így nehéz kiszűrni őket, ugyanakkor vannak bizonyos jellegzetességek, amelyek árulkodóak lehetnek azzal kapcsolatban, hogy kamu álláshirdetésről van szó. A következőkben ezeket fogjuk bemutatni!

A megszokottól eltérő struktúra

A tapasztalt álláskeresők tudják, hogy a hirdetések a felépítésüket tekintve a legtöbb esetben hasonlóak. Ez azt jelenti, hogy általában egy rövid bemutatkozással kezdődnek, ahol a hirdető cég néhány sorban összefoglalja a tevékenységi körét, a legfőbb értékeit, illetve egyéb, a működésével kapcsolatos információkat. Ezt követően többnyire az ellátandó feladatokról esik szó vázlatosan, majd a munkakörrel kapcsolatos elvárásokról. Mindemellett pedig természetesen a cégek ajánlatokat is megfogalmaznak a potenciális jelentkezőknek, továbbá a jelentkezés módját is feltüntetik a hirdetésekben. További részletek az álláshirdetések felépítésével kapcsolatban:

https://gyorallas.hu/utmutato-allaskeresoknek/1080/allashirdetesek-hogyan-epulnek-fel-minden-elvarasnak-meg-kell-felelnunk

Ha azonban az előbbiekben bemutatott pontokkal egyáltalán nem találkozunk, vagy a hirdetés már ránézésre is kételyeket ébreszt bennünk a rossz, igénytelen külalakja miatt, akkor érdemesebb lehet tovább folytatni a böngészést és más ajánlatok után nézni.

A cég lekövethetetlen, az e-mail cím gyanús

Manapság a legtöbb vállalat kiemelt figyelmet fordít arra, hogy a weboldala, illetve a közösségi médiás megjelenése igényes és bizalomgerjesztő legyen mind az ügyfelek, mind pedig a potenciális új munkavállalók számára. Ha azonban szinte semmilyen információt nem találunk a hirdető cégről, illetve a jelentkezéshez is valamilyen ingyenes levelezőrendszerű e-mail van megadva, akkor helytálló lehet azon feltételezésük, miszerint kamu hirdetésről van szó.

Nem egyértelmű a pozíció megnevezése, sem az azzal járó feladatok

Az álláshirdetésekkel kapcsolatban a legtöbbünknek alapvető elvárása, hogy a pozíció, valamint a munkakörrel járó feladatok ködösítés nélkül, egyértelműen legyenek megnevezve, megfogalmazva. Ha ezt nem tapasztaljuk, akkor teljesen jogosan merülnek fel bennünk kételyek, és jobb is, ha ilyenkor óvatosak maradunk. Alkalmanként ugyanis pont azzal húzzák csőbe a munkavállalókat egyes cégek, hogy túlságosan általános megnevezéssel illetik a pozíciót, és a feladatkör leírása is gyakorlatilag semmitmondó. Egy „asszisztensi” munkakör például rengeteg típusú feladatot magában foglalhat, sokak ez alatt gyakorlatilag a mindenest értik, és korrekt leírás hiányában előfordulhat, hogy ezzel csak az első napunkon szembesülünk.

Álláshirdetések ellenőrzése

Érdemes továbbá óvatosan kezelni azokat a hirdetéseket is, amelyekben elvárásként fogalmazzák meg a számlaképességet, illetve a saját gépjármű meglétét. Ezekben az esetekben ugyanis szinte biztos, hogy valamilyen értékesítői vagy ügynöki pozícióról beszélhetünk. Ha ennek ellenére mégis belevágnánk és megpályáznánk az állást, érdemes tisztában lennünk azzal, hogy ezek a munkakörök általában teljesítményarányos bérezést alkalmaznak, tehát mindenképpen végezzünk kalkulációt arra vonatkozóan, hogy van-e annyi félretett tartalékunk, ami elég addig, míg egy tisztességes jövedelmet fel tudunk építeni.

Könnyű pénzszerzési lehetőség, de előtte még egy befizetendő regisztrációs díj

Jobb, ha nagy ívben elkerüljük azokat a hirdetéseket, amelyek könnyű pénzszerzési lehetőséget ígérnek némi regisztrációs díj befizetését követően. Ezek ugyanis nem szólnak másról, mint az álláskeresők lehúzásáról, hálózatépítésről és adathalászatról. Álláspályázásért soha ne utaljunk pénzt, még akkor sem, ha a hirdető az ígérete szerint az első fizetés alkalmával jóváírja ezt az összeget.  Jó esély van ugyanis rá, hogy a hirdetés mind a munkavégzést, mind pedig a fizetést illetően egy hatalmas átverés.

Megkönnyebbülésre adhat azonban okot, hogy a nagyobb állásportálokon minimális eséllyel futhatunk bele hamis álláshirdetésekbe, éppen ezért érdemes a kecskeméti álláskeresőknek a https://kecskemetallas.hu/ főoldalán böngészni a legújabb lehetőségek között.

 

KecskemetAllas.hu / N.G.