Kiből lehet igazán jó HR-es?

Kiből lehet igazán jó HR-es?

A HR egy igazán sokrétű és összetett munkakör, aminek alapján főként az adja, hogy a területen dolgozóknak egyszerre kell megtalálniuk a közös hangot a munkavállalókkal, valamint a cég vezetésével. Ez a fajta kihívás számos képességet megkövetel mind a hard, mind pedig a soft skillek terén. A következőkben összegyűjtjük ezek közül a legfontosabbat, valamint adunk egy összefoglalót azzal kapcsolatban is, hogy a HR-en belül milyen munkaköröket különböztetünk meg, és azok milyen típusú feladatokkal járnak.

Munkakörök a HR-en belül

Sokan már az egyetemi évek alatt elkezdik pályafutásukat a szakmában, ők általában HR-gyakornoként kezdik, és egyszerűbb, mégis valós szakmai tapasztalatot adó feladatokat látnak el, mint például az adatbázisok kezelését, tréningek szervezését. Innen lehet később a HR-asszisztensi pozícióra fellépni, ahol a feladatok részét képezik többek között a különböző dokumentációs tevékenységek, az önéletrajzok kiválogatása, valamint gyakran amolyan csendes résztvevőként az állásinterjúkon is szerepet vállalnak.

Mindenképpen említést kell tennünk a recruiterek, toborzók és researcherek pozíciójáról is, akik a jelöltek felkutatásával járó munkafolyamatot látják el, ami egyebek mellett magában foglalja a munkakörre szükséges profil felállítását és az első körös állásinterjúk lebonyolítását is. A HR-generalisták esetében pedig már egy középvezetői pozícióról beszélhetünk, aminek betöltéséhez ebből fakadóan általában 3-5 év munkatapasztalat szükséges. A toborzáson és a kiválasztáson túl feladataik közé tartozik például a teljesítményértékelés, a különböző kimutatások elkészítése, és a különböző fejlesztési folyamatokban való aktív szerepvállalás (bérfejlesztés, a toborzás és kiválasztás folyamatának fejlesztése stb.).

A terület csúcsán pedig a HR-managerek állnak, akik a teljes humánerőforrás-menedzsmentet fogják össze és irányítják. A pozíció felelősségteljességéből adódóan ez esetben az 5-7-10 év szakmai tapasztalat az, amit meg szoktak követelni. Érdemes lehet még mindemellett kiemelni a HR Business Partnerek munkakörét is, akik főként a vállalat képviseletében játszanak szerepet, országon belül és kívül egyaránt. 

Milyen végzettség szükséges a HR-es karrierépítéshez?

A HR területén való elhelyezkedéshez általában felsőfokú végzettség szükséges, legideálisabb esetben emberi erőforrások szakon szerzett diploma. A tapasztalat ugyanakkor azt mutatja, hogy korántsem csak az ilyen végzettséggel rendelkezők tudnak érvényesülni ezen a pályán, rengetegen érkeznek más egyéb gazdasági területekről (pl. menedzsment), de sok a bölcsész és a tanári végzettséggel rendelkező HR-es szakember is.

HR-s munkakörök

Jó hír a kecskemétieknek, hogy a példaként említett menedzsment képesítésre van lehetőség szert tenni a városban is, méghozzá a Neumann János Egyetem Gazdaságtudományi Karán.  A képzés 7 féléves, amelyen keresztül a hallgatók elsajátíthatják azt a fajta gazdasági szemléletet, amit ezt követően – számos egyéb terület mellett – akár a humánerőforrás-menedzsmentben is kitűnően kamatoztathatnak. További információk a képzésről:

https://gtk.uni-neumann.hu/gazdalkodasi-es-menedzsment

Kiből lesz jó HR-es?

A HR-es pozíciókban való helytállás hatékonyságát jelentős részben befolyásolják az egyes személyiségjegyek. Az egyik ilyen fő tulajdonságot az empátia jelenti, ami elengedhetetlen feltétele annak, hogy a HR-es megtalálja a közös hangot a már meglévő és a potenciális munkavállalókkal. Emellett rendkívül fontos a hatékony időmenedzsment is, hisz a feladataik széleskörűek, és sok esetben szigorú határidőkhöz szabottak.

Elengedhetetlen továbbá egyfajta problémamegoldó attitűd is, hisz rengeteg különböző nehézség merülhet fel a munkavállalók papírjainak intézésekor, ami megköveteli a HR-estől, hogy ne essen kétségbe a váratlan szituációkban. Végezetül pedig a technológiai készségek mellett sem mehetünk el szó nélkül, hisz a humánerőforrás-menedzsment egy innovatív terület, ahol gyakran kell alkalmazkodni technológiai, vagy folyamatbeli változásokhoz.

Ha pedig ezek tudatában kipróbálnád magad HR-es munkakörben, mindenképpen látogass el a https://kecskemetallas.hu/ főoldalára, és tekintsd meg az aktuális lehetőségeket.

 

KecskemetAllas.hu / N.G.