Ezeket a feladatokat látja el egy személy- és vagyonőr

Ezeket a feladatokat látja el egy személy- és vagyonőr

A személy- és vagyonőr, vagy a hétköznapi nyelvben leggyakrabban csak biztonsági őrként emlegetett szakma népszerűségét főként az adja, hogy egy viszonylag gyorsan elvégezhető képzés után jó lehetőségeket biztosít az elhelyezkedésre. Nincs ez másként természetesen Kecskeméten sem, ahol a képzés elvégzésére, majd az ezt követő elhelyezkedésre egyaránt adottak a lehetőségek. Mielőtt azonban ebbe bárki is belevágna, nem árt tisztában lennie azzal, hogy pontosan mit is csinál egy biztonsági őr, és hogy milyen tulajdonságok tesznek valakit alkalmassá erre a pályára. A következőkben ezt fogjuk összefoglalni!

Milyen feladatai vannak egy személy- és vagyonőrnek?

A biztonsági őrök feladatai többfélék lehetnek, jellemzően megbízásuk jellege határozza meg mindezt. Alapvetően három fő kategóriát különböztethetünk meg: személyek védelme, ingatlanok és vagyontárgyak őrzése, valamint rendezvények biztosítása. Az első kategória megnevezése magáért beszél, ennek során a biztonsági őrök főként közjogi méltóságokat, esetenként magánszemélyeket védenek.

A második, vagyis az ingatlanok és vagyontárgyak őrzése kategóriája alá eső feladatok már valószínűleg sokkal ismerősebben hangzanak a legtöbbek számára. Ebbe ugyanis beletartozhat többek között a telephelyek, bevásárlóközpontok, bankfiókok, hivatalok, és a posták őrzése is. Ezekre a helyekre gyakorlatilag mindenki jár, így nem csoda, hogy a biztonsági őr szakma hallatán főként ilyen jellegű tevékenységekre asszociálnak az emberek. Hiba azonban azt gondolni, hogy ez a munkakör csak a sétálgatásból és unatkozásból áll, ugyanis a beléptetés biztosítása, a belső rend fenntartása, a kamerák nyomon követése, a szabálytalan parkolás megakadályozása mind-mind a feladataik részét képezhetik.

Végül pedig a rendezvények biztosításával járó feladatok sem lesznek valószínűleg ismeretlenek a többség számára, hisz sportrendezvényeken, koncerteken, fesztiválokon vagy egyéb kulturális rendezvényeken mindenki találkozott már feladatait éppen ellátó biztonsági őrrel. Ezen teendők közzé többek között beletartozik a beengedés és a kiengedés zavartalanságának biztosítása, valamint a tömeg helyes viselkedésének a felügyelete is. 

Milyen tulajdonságok szükségesek a szakmában?

Egy biztonsági őrnek minden esetben arra kell törekednie, hogy megelőzze az incidensek, illetve a bűncselekmények bekövetkeztét. Ha ez mégsem sikerülne, és valamilyen oknál fogva megtörténne a baj, akkor az ő feladata az, hogy az eljáró hatóságok számára részletes jelentést adjon a történtekről. Ahhoz, hogy ezt sikerrel abszolválja, elengedhetetlen tulajdonság az éberség és a jó megfigyelőképesség. Mindemellett pedig a feladatok jellegéből adódóan nem mehetünk el az olyan lényeges kvalitások mellett sem, mint:

  • pontosság,
  • terhelhetőség,
  • higgadtság,
  • jó kommunikációs készség,
  • jó fizikum.

További információk a fontos tulajdonságokkal kapcsolatban az alábbi cikkben:

http://theglobe.hu/2019/01/02/a-biztonsagi-or-feladatai/

Megkereshető bérek személy- és vagyonőrként

A fizetesek.hu adatai szerint a biztonsági őrként megkereshető bérek bruttó 215 és 439 ezer forint között mozognak. Mindezt persze nagyban befolyásolja az is, hogy pontosan milyen jellegű őrzési feladatokat látnak el, mennyi ideje vannak a pályán és mekkora tapasztalattal rendelkeznek. További információk:

https://www.fizetesek.hu/fizetesek/biztonsag-es-vedelem/biztonsagi-or

Személy- és vagyonőr képzés Kecskeméten

Természetesen Kecskeméten is rendszeresen indulnak személyi- és vagyonőr képzések, így érdemes folyamatos figyelemmel kísérni az egyes intézmények képzéskínálatát. Gyakran indít tanfolyamot például az OKJ Oktató Központ, ahol 3,5 hónap alatt van lehetőség megszerezni a személy- és vagyonőri képesítést. A jelentkezés feltételeit mindössze a betöltött 18. életév, a cselekvőképesség, az Európai Uniós állampolgárság, az alapfokú iskolai végzettség (8 általános), a büntetlen előélet, valamint az állandó magyarországi lakhely teszik ki. További részletek:

http://www.okjoktatokozpont.hu/szemely-es-vagyonor-biztonsagi-or-kepzes-kecskemeten/

személy- és vagyonőr szakma

Emellett érdemes lehet a Vagyonvédelmi Országos Kiképző Központ oldalát is figyelemmel kísérni, és tájékozódni az aktuálisan Kecskeméten induló képzésekről:

https://www.vokk.hu/

Ha pedig képzettség birtokában az elhelyezkedési lehetőségeket keresed, mindenképpen nézz körül a https://kecskemetallas.hu/ hirdetései között.

 

KecskemetAllas.hu / N.G.