Mire számíthat az, aki multinacionális cégnél helyezkedik el?

Mire számíthat az, aki multinacionális cégnél helyezkedik el?

A multinacionális cégnél történő munkavállalásnak jellegzetességei rendkívül megosztja a munkavállalókat. Sokan vélekednek úgy, hogy a multicégek azok, ahol a legjobb feltételek mellett lehet dolgozni, ugyanakkor nem kevés azoknak a száma sem, akik el sem tudják magukat képzelni egy ilyen vállalati környezetben. Mindez főként a munkavállaló személyiségétől függ, hisz míg egyesek a lehetőséget látják egy ilyen nagyvállalatban, addig mások úgy érezhetik, hogy csak egy nagy gépezet kis fogaskereként funkcionálnak, és korlátozottak a lehetőségeik a tehetségük kibontakoztatására. A következőkben azoknak próbálunk segítséget nyújtani, akik egy multicégnél történő elhelyezkedésben gondolkodnak, vagyis összefoglaljuk, hogy milyen előnyei és hátrányai vannak ennek.

A multinacionális vállalat fogalma

Multinacionálisnak nevezzük azokat a vállalatok, amelyek tulajdonosi köre több országból kerül ki. Fontos tehát, hogy a tulajdonosi összetétel tesz egy céget multinacionálissá, nem pedig az, hogy hány országban van jelen. Azokat a cégeket ugyanis, amelyek több országban is tevékenykednek, viszont a teljes tulajdonosi körük egy országhoz köthető, transznacionális vállalatoknak nevezzük.

Kecskeméti vállalatok: https://kecskemetallas.hu/vallalatok

Munkavégzés egy multinál – előnyök

A multinacionális cégek egyik legnagyobb előnyét Kecskeméten is főként a pályakezdők élvezik, vagyis, hogy sok esetben szinte tapasztalat nélkül is van lehetőség elhelyezkedni egészen jó pozíciókban. A multik ugyanis jellemzően nagy hangsúlyt fordítanak a fiatalok kinevelésére, amit az is jól bizonyít, hogy különböző gyakornoki munkakörökben már az egyetemi évek alatt is lehetőséget biztosít számukra a munkavégzésre. Ez a tapasztalat pedig rendkívül értékes lehet számukra a jövőre nézve, így sokan élnek is ezen lehetőséggel, ami összességében egy fiatalos légkört teremt cégen belül.

Nagy előny kötődik a megkereshető bérekhez is, hisz jellemzően ezek a cégek olyan fizetéseket tudnak kínálni, melyekkel egy kisvállalat aligha tudja felvenni a versenyt. Ezenkívül gyakran kínálnak különböző béren kívüli juttatásokat, valamint teljesítményalapú bónuszokat is, ami sok munkavállaló számára teszi vonzóvá a multis lehetőséget.

Multis környezetben a fejlődési potenciáljait is kiaknázhatják a munkavállalók, hisz a cégek rendszeresen biztosítanak a számukra különböző továbbképzési lehetőségeket. A képzéseken túl maga a munkakör is hozzájárulhat a fejlődésükhöz, hisz nemzetközi környezetben dolgozhatnak olyan szakemberekkel, akik más-más területre specializálódtak. Mindemellett pedig nem mehetünk el a presztízsérték mellett sem, amit egy multinál szerzett szakmai tapasztalat jelent. Sokszor ugyanis rendkívül feltudja dobni az önéletrajzot néhány multinál eltöltött év. További előnyök a multinacionális cégeknél történő munkavégzéssel kapcsolatban:

https://nofluffjobs.com/hu/blog/egy-multinacionalis-ceg-elonyei/

Munkavégzés egy multinál – hátrányok

Az ilyen nagy cégek egyik legnyomasztóbb hátrányát a rugalmatlanság és a döntéshozatal lassúsága jelenti. Sokszor bizonyos egyszerűnek tűnő dolgok intézésekor is rendkívül túlkomplikált szabályrendszerbe és hosszasan elhúzódó döntési folyamatokba lehet belefutni, ami meglehetősen frusztráló tud lenni.

Munkavégzés egy multinál

A multik továbbá jóval kevesebb teret engednek a kreativitás kibontakoztatásának is, mivel a munkafolyamatok általában egy jól megszokott struktúra szerint haladnak, és ettől gyakorlatilag nem lehet eltérni. Az innovációt szorgalmazó munkavállalói ötletek pedig gyakran süket fülekre találnak.

Végül pedig a gyakori túlórákról sem feledkezhetünk meg, hisz a nagyvállalati környezetben általában nagyon szigorú határidőknek kell megfelelni, ami gyakran eredményezi azt, hogy a dolgozóknak a munkaidejük lejártát követően is bent kell maradniuk néhány plusz órát.

Ha pedig mindezeket mérlegelve már tudod, hogy milyen típusú cégnél szeretnél elhelyezkedni, akkor mindenképpen látogass el a https://kecskemetallas.hu/ főoldalára és böngéssz a legfrissebb állásajánlatok között.

 

KecskemetAllas.hu / N.G.