Helyzetek, amikor megéri elgondolkodni a munkahelyváltáson

Helyzetek, amikor megéri elgondolkodni a munkahelyváltáson

Karrierünk során számtalan döntést kell meghoznunk, melyek közül kiemelt fontossággal bír, mikor magáról a munkavégzésünk helyéről határozunk. Könnyen előfordulhat bárkivel, hogy kételyek merülnek fel benne aktuális munkahelyével kapcsolatban, és egyre intenzívebben kezdi el foglalkoztatni a munkahelyváltás gondolata. A döntést meghozni ugyanakkor sokszor nem egyszerű, megeshet, hogy beletelik néhány álmatlan éjszakába, míg képesek leszünk elhatározni magunkat. A következőkben azokat a szituációkat vesszük sorra, mikor minden bizonnyal jobban járunk, ha a munkahelyváltás felé billen a mérleg nyelve a döntésünk során.

Mikor a munka túlzott stresszel jár

Persze valamennyi munkahelyen – így természetesen a kecskeméti cégeknél is – jelen van a stressz, azonban ha az túlzott méreteket ölt, és a munkahelyen kívüli életünkre is rányomja a bélyegét, akkor mindenképpen érdemes elgondolkodnunk a váltáson. A munkahelyi stressz egyébként alapvetően két kategóriára bontható: a munka jellegéből és a munkahelyi körülményekből fakadókra. Előbbi alatt olyan stresszfaktorokat értünk, mint például a monoton és ingerszegény munka, megfeszített munkatempó vagy nagyfokú rugalmatlanság a munkavégzésre vonatkozóan. Utóbbi alatt pedig a munkahelyi viszonyokat értjük, azaz például a túl sok konfliktust, bizonytalan munkahelyi kilátásokat vagy a vezetéstől érkező támogatás hiányát.

Bármi is okozza a folyamatos stresszérzetünket, mindenképpen törekednünk kell arra, hogy azt csillapítsuk, és sokszor ennek egyetlen módja a munkahelyváltás. Az állandó stressz ugyanis már rövid távon is rengeteg kellemetlenséget okozhat, például a gyakori hangulatingadozás, az elveszített motiváció, vagy a csökkent önértékelés formájában. Hosszú távon pedig jelentősen növeli a szív- és érrendszeri betegségek, illetve a különböző függőségek kialakulásának kockázatát. További információk a munkahelyi stresszről és annak káros következményeiről:

https://www.fitpuli.hu/munkahelyi-stressz-mik-a-kivalto-okai-es-mit-tehetunk-ellene/

Mikor a munka már nem jelent kihívást

A karrierépítés szempontjából rendkívül fontos a folyamatos fejlődés. Ez azonban nem megvalósítható, ha olyan munkát végzünk, ami szakmailag már egyáltalán nem jelent kihívást, és gyakorlatilag beleszürkülünk a hétköznapokba. Ha emellett még a feljebb lépési lehetőségeink is korlátozottak, vagyis nem reális opció, hogy a jövőben új, felelőségteljesebb feladatokat bízzanak ránk, akkor úgyszintén érdemes lehet mérlegelni a munkahelyváltás lehetőségét.

Mikor láthatatlannak érezzük magunkat a cégnél

Egy munkahelyen mindenki számára fontos, hogy értékeljék a munkáját, sőt, adott esetben a véleményét is kikérjék bizonyos döntési szituációkban. Ha mindezt nem tapasztaljuk, és kvázi láthatatlannak érezzük magunkat a mindennapok során, akkor korántsem biztos, hogy a megfelelő környezetben vagyunk. Kecskeméten rengeteg betöltetlen pozíció keresi a gazdáját, könnyen lehet, hogy egy másik cégnél sokkal jobban megbecsülnék szolgálatainkat.

Mikor inkorrekt a vezetés

Ha munkavállalóként a feladatainkat korrekten, tiszteségesen elvégezzük, akkor jogos az elvárás részünkről, hogy a munkáltató is így viszonyuljon az irányunkban. A korrektség számtalan módon megnyilvánulhat, például az egyes szituációkban tanúsított rugalmasság, segítőkészség formájában, viszont amennyiben ezt nem érzékeljük, abban az esetben érdemes nyitott szemmel járni az álláslehetőségeket illetően. Azt pedig egyértelműen vörös vonalnak tekinthetjük, ha a munkáltató megszegi a munkaszerződésben foglaltakat, ilyenkor egyértelmű, hogy váltanunk kell.

Stresszes munkahely

Mikor megromlott a viszonyunk munkatársainkkal

Mindennapjaink egy jelentős részében a munkahelyünkön vagyunk, így korántsem mindegy, hogy milyen viszont ápolunk közvetlen kollégáinkkal. A túl sok pletyka, konfliktus vagy hideg elkülönülés megpecsételheti a munkanapjaink hangulatát, így mindenképpen tennünk kell ez ellen. Elősorban természetesen a kapcsolataink rendezésével érdemes kitartóan próbálkozni. Ha azonban ez nem megy, akkor lehet, hogy nem a személyiségünkhöz illő társaságban vagyunk, és máshol talán könnyebben megtalálnánk a közös hangot a kollégákkal.

Ha pedig álláskeresőként a legújabb lehetőségeket kutatjuk, mindenképpen látogassunk el a https://kecskemetallas.hu/ főoldalára, és böngésszünk az aktuálisan elérhető pozíciók között.

 

KecskemetAllas.hu / N.G.