Brainstorming: miként lehet hatékony?

Brainstorming: miként lehet hatékony?

A legtöbb cégnél ma már csapatban folyik a munkavégzés, ami egyben magában foglalja a közös gondolkodást is. Ahhoz azonban, hogy ez a közös gondolkodás, vagy divatos szóval brainstorming sikeres legyen, érdemes betartani néhány alapszabályt, máskülönben kudarcnak és időpocsékolásnak tűnhet egy ilyen ötletbörze. A következőkben összegyűjtjük azokat az okokat, amelyek a leggyakrabban vezetnek a brainstorming sikertelenségéhez, továbbá konkretizáljuk az előbb említett alapszabályokat, amiket követve mindez kivédhetővé válik.

Gyakori hibák a brainstorming során

A brainstorming jelentése a vállalat meghatározott tagjainak összeülését és közös gondolkodását foglalja magában. Ennek során a résztvevők egy problémakörökhöz kötődően ötleteken fogalmaznak meg, stratégiákat, megoldási javaslatokat vázolnak fel. A módszer többek között Kecskeméten is meglehetősen népszerű a vállalatok körében, ugyanakkor azt már korántsem lehet állítani, hogy minden cég sikerrel is alkalmazná. Ebből kifolyólag nem egyöntetű a lelkesedés a munkavállalók körében a brainstorming hallatán.

Gyakori probléma például egy ilyen megbeszélésen, hogy az extrovertáltak elnyomják a többi résztvevőt, az ötleteiket ráerőltetik másokra, ily módon pedig a gondolatmenet olyan irányt vesz, amiről később már nagyon nehéz letérni. Hátráltatni szokta továbbá a brainstorming sikerességét az is, ha a résztvevők túlságosan arra koncentrálnak, hogy tovább fűzzék a már megkezdet gondolatmenet, és meg sem fordul a fejükben, hogy akár másik irányvonalon is el lehetne indulni egy probléma megoldását illetően.

Ezek a hibák gyakran a csoport méretére vezethetőek vissza. Ha túl sokan vennének részt egy ilyen jellegű értekezleten, akkor érdemes kisebb csoportokra osztani a résztvevő tagokat, ha pedig túl kevesen, akkor tanácsos további, a témában kompetens munkatársakat is bevonni. Csökkenti a sikeres brainstorming esélyét az is, ha az egész folyamat szünet nélkül, hosszú órákig van elnyújtva. Érdemes ezért bizonyos időközönként pihenőket beiktatni, vagy adott esetben egy második kör megrendezésétől sem szabad elzárkózni. Egyéb, a brainstorming sikertelenségét előidéző hibákat az alábbi cikk tárgyal:

https://piacesprofit.hu/kkv_cegblog/nem-megy-a-brainstorming-nem-probalta-eleg-hosszan/

Tippek a hatékony brainstorming megvalósításához

Az egyik legalapvetőbb feltételét a sikeres brainstormingnak a megfelelő körülmények megteremtése jelenti. Fontos, hogy a résztvevők kellemesen érezzék magukat, mindenki merjen megszólalni, valamint legyen meg a kellő tisztelet mindenki részéről a társa irányába. Ezzel el is jutunk egy másik fontos szabályhoz, ami annyit tesz, hogy nincs rossz ötlet, magyarán senkit sem szabad kritizálni az elképzelései miatt. Ily módon ugyanis nem fognak kialakulni a résztvevőkben gátak, többen fognak felszólalni, ami egyúttal több ötletet is eredményez.

Brainstorming

Az ötletek mindegyikét érdemes feljegyezni, mivel ez arra fogja ösztönözni a résztvevőket, hogy újabb és újabb ötleteket dobjanak be, teret engedve ezzel a kreativitásuknak. Az sem mellékes, hogy legyen a brainstormingnak egy vezetője, aki például összeírja egy táblán az ötleteket, továbbá megakadályozza, hogy a beszélni kívánók egymás szavába vágjanak. Végezetül pedig hatékonyabbá teheti az összejövetelt, ha az bizonyos időkeretek közé van szorítva, ez ugyanis jó eséllyel bátorítóan, élénkítően fog hatni a résztvevőkre, és gondolkodásra sarkallja majd őket. További ötleteket fogalmaznak meg a brainstorming sikeressé tételével kapcsolatban az alábbi cikkek:

https://www.hazipatika.com/psziche/karrier/cikkek/6_otlet_a_hatekony_brainstorminghoz/20150324115459

https://forbes.hu/legyel-jobb/osszefirkalt-aktak/

Ha pedig kreativitásodat egy új munkahelyen bontakoztatnád ki, mindenképpen látogass el a https://kecskemetallas.hu/ főoldalára és böngéssz a legfrissebb állásajánlatok között.