Könyvelőként Kecskeméten is biztos az elhelyezkedés

Könyvelőként Kecskeméten is biztos az elhelyezkedés

Könyvelőre gyakorlatilag minden vállalkozásnak szükség van, így nem csoda, hogy az álláshirdetéseket böngészve rengeteg ilyen pozícióra szóló hirdetéssel találkozhatunk. Annak ellenére, hogy egy ennyire keresett munkakörről beszélünk, mégis sok tévhit kering a munkavállalók között azzal kapcsolatban, hogy milyen feladatokat is lát el egy könyvelő. A következőkben ezen tévhiteket igyekszünk eloszlatni oly módon, hogy bemutatjuk a pozícióval járó legfontosabb felelősségeket, de szó esik emellett a munkakör egyéb jellemzőiről is, olyanokról, mint a szükséges végzettség megszerzésének a lehetőségei, a szükséges kompetenciák vagy a megkereshető bérek.

Ezeket a feladatokat látja el egy könyvelő

A könyvelő hétköznapi feladatai közé tartozik például a megkapott számlák és bizonylatok ellenőrzése, majd a törvényben előírt módon történő rögzítése. A hatóságok felé történő adatszolgáltatás, illetve az éves beszámoló elkészítése ugyancsak az alapvető könyvelői feladatok közé tartozik. Felelősségük továbbá az is, hogy tájékoztatást nyújtsanak a vállalat vezetőjének minden, a vállalkozást érintő könyveléssel és adózással kapcsolatos változásról. Emellett pedig gyakran kell különböző kimutatásokat is készíteniük a vállalatvezetői kérésnek megfelelően. Külön kérés esetén az is elő szokott fordulni, hogy a bérszámfejtést is ők végzik. További információk a könyvelők feladataival kapcsolatban az alábbi cikkben:

https://tudatos-konyveles.hu/blog/mik-a-merlegkepes-konyvelo-feladatai/

Tévhitek: ezek a feladatok nem tartoznak a könyvelők kötelességei közé

Amint az a bevezetőben is említésre került, a könyvelői munkakört több tévhit is övezi, főként olyanok, melyek bizonyos feladatokat tévesen a könyvelők felelősségei közé sorolnak. Egy könyvelőnek például nem feladata, hogy ellenőrizze a számlák valóságtartalmát, banki átutalásokat határidőre teljesítsen, házipénztárt kezeljen, egy korábbi könyvelő hibáit korrigálja vagy a lejárt üzleti év iratait tárolja. Ezekkel fontos vezetőként, egy könyvelő munkatársaként, illetve leendő vagy már a szakmában dolgozó könyvelőként is tisztában lenni.

Fontos könyvelői kompetenciák

Egy könyvelő esetében rendkívül fontos, hogy a szakmai ismereteken túl analitikus gondolkodásmóddal, erős matematikai érzékkel és átfogó rendszerszemlélettel rendelkezzen. Fontos, hogy képes legyen a részletekre is odafigyelni, mivel ebben a szakmában az elsőre kis hibának tűnő figyelmetlenségek is jelentős anyagi károkat okozhatnak. A szakma tehát összességében nagy mértékben építkezik a logikai gondolkodásra, ugyanakkor az tévhit, hogy magasszintű matematikai ismeretek lennének szükségesek a pozíció feladatainak sikeres ellátásához.

Megkereshető bérek

A könyvelői munkakörben megkereshető béreket jelentős mértékben befolyásolja a munkavállaló tapasztalata. A fizetesek.hu adatai is alátámasztják ezt, eszerint ugyanis meglehetősen széles skálán mozognak a könyvelői fizetések, egészen pontosan bruttó 303 és 576 ezer forint között. Természetesen a feljebb lépési lehetőségek is adottak a szakmában, sokakból később főkönyvelő, senior könyvelő, kontroller, vagy akár gazdasági/pénzügyi igazgató válik. További információk:

https://www.fizetesek.hu/fizetesek/kozgazdasag-penzugyek-konyveles/konyvelo

Könyvelő feladatai

Képzési lehetőségek Kecskeméten

Mérlegképes könyvelői végzettségre természetesen Kecskeméten is szert lehet tenni, amire kiváló lehetőséget biztosít például a PENTA UNIÓ Oktatási Centrum, akik online és hagyományos tantermi formában is indítják a kurzust. A résztvevők számára a visszanézhető tanórákon túl rengeteg videós tananyagot is biztosítanak, így gyakorlatilag minden lehetőség adott a sikeres vizsgafelkészüléshez. További részletek:

https://www.penta.hu/okj-szakkepzesek/merlegkepes-konyvelo-tanfolyam/kecskemet

Érdemes még kiemelni a Perfekt Zrt. által indított tanfolyamot is Kecskeméten, amin ugyancsak van lehetőség online és hagyományos formában is részt venni. A képzés összesen 18 hónap hosszúságú, és ezesetben is biztosítottak a digitális, illetve tankönyvi anyagok a felkészüléshez. Bővebb információk:

https://www.perfekt.hu/vallalkozasi-merlegkepes-konyvelo-erettsegivel-rendelkezoknek-2022-nyari-indulassal

Ha pedig képzettség birtokában a megszerzett tudásodat a munkaerőpiacon kamatoztatnád, akkor mindenképpen látogass el a https://kecskemetallas.hu/ főoldalára és böngéssz a legfrissebb állásajánlatok között.

 

KecskemetAllas.hu / N.G.