Másodállást vállalnál? Ezt érdemes tudnod!

Másodállást vállalnál? Ezt érdemes tudnod!

Nemritka manapság, hogy a munkavállalók a főállású munkájuk mellé még egy bevételi forrást keresnek. Ennek pedig sok tekintetben az egyik legegyszerűbb módja, ha még egy állást –, vagy amint azt a hétköznapi nyelvben csak emlegetni szoktuk – másodállást vállalnak. A következőkben összegyűjtjük az ezzel kapcsolatos legfontosabb jogi tudnivalókat, illetve szót ejtünk a másodállás vállalásának előnyeiről és hátrányairól is. Végezetül pedig néhány jótanáccsal szolgálunk majd azt illetően, hogy jellemzően milyen pozíciókban van lehetőség némi bérkiegészítést jelentő másodállásra szert tenni, akár Kecskeméten is.

A másodállás vállalásának szabályai

Mindenekelőtt fontos leszögezni, hogy a Munka Törvénykönyve a másodállás vagy mellékállás fogalmát alapvetően nem ismeri, a párhuzamosan fennálló munkajogviszonyokra fogalmaz meg állításokat. Általánosságban ezek egyike sem tiltja, hogy a munkavállaló több jogviszonyt is létesítsen, de természetesen ez esetben is van kivétel. A kivételt jelen esetben a vezető beosztású dolgozók jelentik, ők ugyanis nem létesíthetnek további munkavégzésre irányuló jogviszonyt. Vezető beosztású dolgozónak az minősül, aki egy adott munkáltató cégnek a vezetője, aki kiemelkedő jelentőségű, fokozott bizalmi jellegű, vezetői rendelkezésekre jogot adó munkakört tölt be, továbbá aki részben vagy egészben jogosított a vezető helyettesítésére.

Fontos továbbá azt is tudni, hogy a munkáltató bizonyos esetekben megtilthatja munkavállalójának, hogy párhuzamos munkaviszonyt létesítsen. Ez abban az esetben fordulhat elő, mikor a munkavállaló egy konkurens cégnél szeretne másodállást vállalni, a Munka Törvénykönyve szerint ugyanis a munkavállaló a munkaviszony fennállása alatt nem tanúsíthat olyan magatartást, amellyel munkáltatója gazdasági érdekeit veszélyeztetné. Éppen ezért a másodállás elvállalása előtt mindenképpen tanácsos írásban tájékoztatni erről a munkáltatót, annak érdekében, hogy ennek nyoma is maradjon. További információk a másodállás vállalásának szabályaival kapcsolatban az alábbi cikkekben:

https://erthetojog.hu/munkajog/melyek-a-masodallas-szabalyai-mit-lehet-es-mit-nem/

https://pallas70.hu/karrier/hirek/vallalhatok-masodallast

Milyen előnyökkel és hátrányokkal számolhat az, aki másodállást vállal?

Az egyik legfőbb előny – és amiért a legtöbben másodállást vállalnak – az egyértelműen a főállásból származó bér kiegészítésének a lehetősége. Az extra pénz mindenki számára jól jön, sőt, sokaknak a megélhetésük függ a mellékállásból szerzett jövedelmüktől. Mindenképpen pozitívum tehát, hogy az említett kivételtől eltekintve nincs akadálya a mellékállás vállalásának. Sokaknak egyfajta biztonságérzetet is ad, hisz tudják, hogy ha elveszítenék a főállásukat, akkor sem esnének el minden bevételi forrásuktól. Emellett pedig szakmai téren is lehet fejlődni új tapasztalatok szerzésével, új emberek megismerésével.

A másodállás legfőbb hátránya meglehetősen egyértelmű: kevés szabadidő. Két munkahellyel rendelkezve kimondottan nehéz, már-már lehetetlen fenntartani a munka-magánélet egyensúlyt. Ennek pedig súlyos következményei is lehetnek az állandó stresszérzet, levertség és kimerültség formájában. Ez pedig akár a főállású munkában nyújtott teljesítményre is kihatással lehet, ami főként azért veszélyes, mert az elsődleges bevételi forrást még mindig ez jelenti.

Futár állás

Milyen munkakörökben érdemes másodállást keresni?

Másodállás keresésekor főként azokat a munkalehetőségeket érdemes számba venni, melyek rugalmasan, 4-6 órában végezhetőek. Erre talán a legjobb példa az ételfutár munkakör, akik egy jelentős része egyéni vállalkozóként tevékenykedik, ily módon pedig saját maga rendelkezik a munkaideje felett. Érdemes továbbá a takarítói, recepciós, illetve a vendéglátói elhelyezkedési lehetőségeknek is utánanézni, mivel több helyen hirdetik ezeket a pozíciókat részmunkaidős munkavégzéssel Kecskeméten is. Végezetül a különböző online végezhető munkákat sem hagyhatjuk ki a sorból, például az adminisztrátori, asszisztensi, vagy call centeres feladatok ellátása könnyen megvalósítható akár távmunka formájában is.

A legfrissebb álláslehetőségekért pedig érdemes ellátogatni a https://kecskemetallas.hu/ főoldalára, ahol akár részmunkaidős pozíciókat is lehet találni.

 

KecskemetAllas.hu / N.G.