Ekképpen alakultak a regisztrált álláskeresői számok 2012 és 2022 között Kecskeméten

Ekképpen alakultak a regisztrált álláskeresői számok 2012 és 2022 között Kecskeméten

Jelentősen csökkent a regisztrált álláskeresők átlagos száma Kecskeméten az elmúlt 10 év során. A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat (NFSZ) adatbázisa alapján megállapítható, hogy 2022-re már több mint 61 százalékkal kevesebb álláskeresőt tartottak nyilván a Kecskeméti Járási Hivatal Foglalkoztatási Osztályánál a 2012-es adatokhoz képest.

A csökkenő tendencia csupán egyszer, 2018 és 2020 között tört meg, amely időszak alatt összességében 31,3 százalékkal emelkedett a regisztrált álláskeresők száma a városban. Ezen belül is a 2020-ban történt növekedés volt igazán számottevő, hisz ez év során 29,4 százalékkal lettek többen a kecskeméti álláskeresők a 2019-es adatokhoz viszonyítva. Persze a koronavírus-járvány kirobbanásával tarkított 2020-as évben nem csak Kecskeméten, hanem országos szinten is megugrottak a regisztrált álláskeresői számok.

Regisztrált álláskeresők átlagos száma Kecskeméten (2012-2022)

Regisztrált álláskeresők száma Kecskeméten

 

Az NFSZ havonta frissülő regisztere nem csak az álláskeresők számáról, hanem a nemek, korosztályok és iskolai végzettség szerinti összetételükről is szolgáltat információkat. Az ezen adatok alapján készült táblázatunkból látszik, hogy a nemek tekintetében átlagosan csupán néhány száz fővel ugyan, de valamennyi évben a nők voltak többségben a kecskeméti regisztrált álláskeresők között.

A Kecskeméti Járási Hivatalnál regisztrált álláskeresők száma évenkénti átlagban (2012-2022)

Regisztrált álláskeresők évenként Kecskeméten

 

Élesebb különbségek mutatkoznak viszont az életkor szerinti összevetésben, hisz jól látszik, hogy a regisztrált álláskeresők zöme a 25-54 éves korosztályba tartozik. Évenkénti arányuk 58-72 százalék között mozgott a regiszterben. Számuk azonban – akárcsak a 25 év alattiaké – jelentős mértékben csökkent az elmúlt 10 év során, nem úgy, mint az 55 év és feletti korosztályé, akik esetében több esztendőben is inkább növekedés volt tapasztalható a korábbi évek adatihoz képest.

Hasonlóan nagy eltérések látszódnak az iskolai végzettség szerinti összehasonlításból is, ami alapján a csupán általános iskolát végzettek nehéz munkaerőpiaci helyzete körvonalazódik. Ők tették ugyanis ki évenként a regisztrált álláskeresők 33-39 százalékát a vizsgált időszak során. Ezt követően az arányok a magasabb képesítések mentén fokozatosan csökkentek: a szakközépiskolát, szakmunkásképzőt végzettek 25-27 százalékos, a szakközépiskolai, technikumi képzettség birtokában lévők 18-20 százalékos, a gimnáziumot teljesítők pedig 9-12 százalékos évenkénti arányban szerepeltek a regiszterben. A sort végül a főiskolát, egyetemet végzettek zárják, akik 7-10 százalékos arányát adták a kecskeméti álláskeresőknek a 2012 és 2022 közötti esztendőkben.

Forrás: Az elemzést készítette a KecskemetAllas.hu, az adatok forrása a NFSZ.