Hogyan álljunk talpra a munkahelyünk elvesztését követően?

Hogyan álljunk talpra a munkahelyünk elvesztését követően?

Bárkinek a karrierjében adódhatnak hullámvölgyek, és egy munkahely elvesztése kétségkívül ilyen alkalom. Fontos azonban realizálnunk ilyenkor, hogy ez egyúttal nem a karrierünk végét jelenti, hisz még számtalan lehetőség várhat ránk a munkaerőpiacon. Ahhoz azonban, hogy ezekkel a lehetőségekkel élni is tudjunk, mindenképpen le kell szűrjük a tanulságokat az előző munkahelyünkön tapasztalt kudarcainkból. A következőkben ennek megvalósításához, illetve magának a munkahely elvesztésének a helyén kezeléséhez fogunk néhány jótanácsot hozni, de még mielőtt ezt megtennénk, összefoglaljuk, hogy a feldolgozási fázisnak nagyjából milyen szakaszaira lehet számítani.

A munkahely elvesztését követő gyászfolyamatról

A munkahely elvesztését követő időszakot gyakran egyfajta gyászfolyamatként szokták azonosítani. Ennek a helytállóságát általában arra alapozzák, hogy az elménk az egyes veszteségekre hasonlóan reagál, tehát könnyen lehet, hogy az állásunk elvesztése hasonló reakciót vált ki belőlünk, mint amit például egy kapcsolat lezárásakor, vagy esetlegesen egy haláleset bekövetkeztével tapasztalunk. Ezen gyászfolyamat első szakasza az elutasítás. Ilyenkor kvázi képtelenek vagyunk elfogadni, hogy mindez velünk történik, szinte megkérdőjelezzük a helyzet valóságosságát. Ez egyfajta önvédelmi reakció, az elménk ugyanis csak a valóság csak azon részét próbálja át engedni a tudatunkhoz, amit még képesek vagyunk feldolgozni.

A munkahely elvesztését követő gyászfolyamatról

Az ezt követő stádiumban kap szerepet a düh. Ennek általában két iránya szokott lenni: azok, akik minden helyzetben önkritikusak, jó eséllyel ezúttal is magukat fogják ostorozni, míg akik rendszerint másokat tesznek az egyes hibákért felelőssé, ezúttal is megtalálják majd azokat a kollégákat, vezetőket, akiket hibáztathatnak. A harmadik stádium ezt követően az alkudozás időszaka, ilyenkor általában fogadalmakat teszünk arra vonatkozóan, hogy mit és hogyan fogunk másként csinálni, ha újra lesz munkánk. A negyedik szakasz talán a legnehezebb, ilyenkor tör ránk igazán az elkeseredés, szomorúság és a levertség. Az ötödik és egyben utolsó szakaszban viszont mindez oldódik, ekkor már képesek vagyunk megbocsájtani magunknak az esetlegesen elkövetett hibáinkért, és pozitívan tekinteni az előttünk álló jövőbeli lehetőségekre. További információk az egyes szakaszokkal kapcsolatban az alábbi linken:

https://karrier-boldogsag.hu/hogyan-eljuk-tul-az-allas-elveszteset/

Jótanácsok a nehéz időszakok kezeléséhez

Egy állás elvesztését követően fontos, hogy időt hagyjunk a történtek feldolgozására, ugyanakkor azt semmi esetre se engedjük, hogy eluralkodjanak rajtunk a negatív gondolatok, illetve a letargia. Ennek megelőzéséhez hatékony módszer lehet, ha fenntartjuk a napi rutinunkat, tehát keljünk és feküdjünk időben. Ne szégyenkezzünk továbbá a helyzetünk miatt, hanem merjünk beszélni erről rokonainknak, barátainknak, közeli ismerőseinknek. Kecskeméten is rengeteg állás kerül betöltésre kapcsolatrendszeresen keresztül, tehát mindenképpen érdemes feltérképeznünk a lehetőségeinket ily módon.

Emellett érdemes azonnal belevetnünk magunkat az álláskeresésbe, az elején akár még csak nézelődés szintjén is. Készítsünk önéletrajzot, tervezzük meg, hogy adott esetben mit írnánk egy motivációs levélbe. Ily módon ugyanis szinte az elsők között tudunk majd jelentkezni, ha megtetszik egy pozíció. A pályázati anyag összetételéről egyébként ebben a cikkünkben írtunk részletesebben:

https://kecskemetallas.hu/utmutato-allaskeresoknek/1085/melyek-a-legfontosabb-elemei-egy-palyazati-anyagnak

Végül pedig fontos, hogy használjunk ki minden olyan lehetőséget, melyekkel felgyorsíthatjuk elhelyezkedésünket. Ilyen lehetőség lehet például egy tanfolyamon való részvétel, de akár saját erőnkből, önképzés útján is növelhetjük szakmai ismereteinket. Ezenkívül a korábbiakban elmondott okokból kifolyólag érdemes nagy hangsúlyt fektetnünk az új kapcsolatok kialakítására, tehát kövessük figyelemmel, hogy Kecskeméten éppen milyen előadások, szakmai konferenciák kerülnek megrendezésre.

Álláskereséshez pedig mindenképpen látogassunk el a https://kecskemetallas.hu/ főoldalára és böngésszünk a legfrissebb állásajánlatok között.

 

KecskemetAllas.hu / N.G.