Ilyen típusú állásinterjúkon keresztül szűrnek a kecskeméti cégek

Ilyen típusú állásinterjúkon keresztül szűrnek a kecskeméti cégek

Az állásinterjú egy rendkívül fontos része a kiválasztási folyamatnak, álláskeresőként leggyakrabban az ezen mutatott teljesítményünktől függ, hogy felvételt nyerünk-e az adott pozícióba vagy sem. A kulcs egyértelműen a felkészülésben rejlik, ugyanakkor vigyázni kell, mert nem mindegyik állásinterjú ugyanolyan. Kecskeméten is eltérő a tapasztalat a tekintetben, hogy a vállalatok milyen típusú interjúkon keresztül szűrik a pályázókat, és hogy egyáltalán milyen hosszúra nyújtják felvételi folyamatukat. Ettől függetlenül persze nem szabad kétségbe esnünk, hisz minden állásinterjú típusnak megvannak a maga jellegzetességei, ezek tudatában pedig van lehetőségünk minden eshetőségre felkészülni.

Leggyakrabban alkalmazott állásinterjú típusok

Könnyen előfordulhat akár kecskeméti álláskeresőként is, hogy a jelentkezést követő telefonos megkeresés alkalmával már interjús helyzetben találjuk magunkat. Sok cég alkalmazza ugyanis a telefonos előszűrés módszerét, ami a legtöbb esetben egy HR-essel lefolytatott általános jellegű beszélgetést foglal magában. Ezeken általában az eddig bejárt karrierút, a motiváció és a jövőbeli elképzelések jelentik a fő témát. Célja, hogy egy átfogó képet kapjanak a szakmai tapasztalatainkról és a személyiségünkről.

A személyes interjúk esetében rendkívül változatosak a cégek szokásai. Különbség mutatkozik például abban, hogy hány interjúzató vesz részt a beszélgetésben: lehet akár egy ember is, de az sem ritka, hogy két-három ember kérdéseit kell megválaszolnunk. Az interjú menete is eltérő lehet, ennek alapján megkülönböztetünk strukturált és beszélgetős interjútípusokat is. Az előbbinek a jellemzője, hogy az interjú gyakorlatilag egy meghatározott kérdéssor mentén zajlik, míg utóbbi esetében – amint azt a neve is mutatja – inkább a kötetlenség a jellemző. Érdemes hozzátenni, hogy ezt főként szakmai vezetők és felsővezetők alkalmazzák.

A felvételi eljárás hosszában is mutatkozhatnak különbségek, van ahol csupán egyszeri alkalommal kell interjún részt vennünk, míg máshol egy több körös interjú-sorozat keretein belül szükséges helytállnunk. Ez utóbbihoz kapcsolódik egy egészen különleges interjúztatási forma, méghozzá az Assessment Center (AC). Az AC általában a kiválasztási folyamat második vagy harmadik fordulójában valósul meg. Jellemzően több órát is igénybe vesz, mivel egyéni és csoportos feladatok is várnak a jelentkezőkre, melyek a szakmai kompetenciákon túl a logikai, illetve prezentációs készségeket hivatottak felmérni. Bővebb információkért az AC-ről, az alábbi cikkeket érdemes elolvasni:

https://nyiregyhazaallas.hu/utmutato-allaskeresoknek/833/assessment-center-a-leghatekonyabb-kivalasztasi-modszer

A különlegesebb interjútípusba tartozik még a stresszinterjú is. Ezt a módszert meglehetősen ritkán alkalmazzák a cégek, ha mégis, akkor főként olyan pozíciókkal kapcsolatban, amelyekben kiemelt fontosággal bír a stressztűrőképesség. Ennek során a kérdezők igyekeznek szándékosan nyomás alá helyezni a jelentkezőt annak érdekében, hogy megbizonyosodjanak a stresszes helyzetekben mutatott viselkedéséről. A kimondottan kellemetlen kérdéseken és megjegyzéseken túl, az esetleges gyakori közbevágásokból is gyanakodhatunk arra, hogy egy stresszinterjú résztvevői vagyunk. A stresszinterjúk további jellemzőit az alábbi cikk tárgyalja:

https://allasorias.hu/blog/mi-az-a-stresszinterju/

kecskeméti állásinterjúk

Kulcsfontosságú a felkészültség

Talán mondani sem kell, de egy állásinterjú esetében kulcsfontossággal bír a felkészültség, hisz ez alapján a későbbi munkamorálunkra is tudnak következtetni a munkáltatók. A nagyobb multinacionális cégek honlapján általában elérhető az általuk alkalmazott felvételi eljárásmód, így amennyiben ilyen vállalathoz jelentkeznénk, mindenképpen nézzünk ennek utána és ez alapján készüljünk fel.

A kisebb cégek esetében pedig legjobb, ha minden eshetőségre felkészülünk, bár ők azért jellemzően nem szoktak olyan extra, a megszokottól eltérő módszerekhez folyamodni. Az ugyanakkor minden esetben fontos, hogy legyünk szakmailag felkészültek, tudjunk az eddig bejárt karrierutunkról beszélni, ismerjük az erősségeinket, továbbá fogalmazzunk meg világos elképzeléseket a jövőre vonatkozóan. Mindezeket teljesítve nem jelent majd túl nagy akadályt egy interjús helyzet.

Ha pedig álláskeresőként a legújabb lehetőségek után kutatunk, mindenképpen látogassunk el a https://kecskemetallas.hu/ főoldalára, és böngésszünk az elérhető nyitott pozíciók között.

 

KecskemetAllas.hu / N.G.