Melyek a legfontosabb elemei egy pályázati anyagnak?

Melyek a legfontosabb elemei egy pályázati anyagnak?

Egy meghirdetett állásra való pályázás során különböző dokumentumokat nyújtunk be annak érdekében, hogy kifejezzük jelentkezési szándékunkat. Ezek a dokumentumok a személyünket, eddigi karrierünket hivatottak bemutatni, és gyakorlatilag az ebben foglaltak alapján dől el, hogy lesz-e lehetőségünk például egy állásinterjú keretein belül személyesen is bemutatkozni a pozíció hirdetőinek vagy sem. Ebből adódóan rendkívül fontos, hogy a jelentkezésünk csatolmányát a lehető legjobb minőségben és a legnagyobb körültekintéssel készítsük el. A következőkben bemutatjuk, hogy melyek is ezek a dokumentumok, továbbá néhány jótanáccsal is szolgálunk azt illetően, hogy milyen tényezőkre ügyeljünk elkészítésükkor.

A pályázati anyagok kitűnő lehetőséget biztosítanak arra, hogy kitűnjünk a többi jelentkező közül, ugyanakkor ennek eléréséhez mind a tartalmi, mind a szerkesztési szempontokat tekintve törekednünk kell a minőségre. A beküldött dokumentumok terén egy pályázati anyag általában az alábbi elemekből épül fel:

  • Önéletrajz
  • Motivációs levél
  • Referencia, referencialevél

Ezenkívül ma már megkérdőjelezhetetlen fontossággal bír az online jelenlét is. Érdemes tehát LinkedIn profilt is készíteni, melynek elérhetőségét akár az önéletrajzban is feltüntethetjük. A LinkedIn egyébként a világ legnagyobb szakmai és üzleti közösségi oldala, ahol a profilunkat kvázi az önéletrajzunk jelenti. A felületen keresztül lehetőségünk nyílhat a kapcsolatépítésre, az álláskeresésre és számos egyéb, a karrierépítésünket elősegítő tevékenységre. Egy jó összefoglalót nyújthat a portál lényegével és működésével kapcsolatban az alábbi cikk:

https://timarkrisztina.hu/blog/mi-a-linkedin-es-miert-fontos-hogy-hasznald/

Önéletrajz

Az önéletrajz mondhatni a pályázati anyagunk legfontosabb dokumentuma, a kiválasztás során többnyire ezt tekintik meg elsőként a toborzók. Ebben a személyes adatainkon túl bemutathatjuk tanulmányainkat, munkatapasztalatainkat, kompetenciáinkat, de akár az érdeklődési körünkről, hobbijainkról is ejthetünk néhány szót. Fontos, hogy az önéletrajznak egyfajta vázlatos struktúrát szükséges követnie, azaz nem szabad benne hosszú, minden részletre kiterjedő történetmesélésbe kezdeni. A szerkezeti felépítést illetően egyébként az alábbi cikk nyújthat iránymutatást:

https://www.cvmaker.hu/blog/oneletrajz-keszites/hogyan-irjunk-egy-utos-palyakezdo-oneletrajzot

Semmi esetre se kövessük el azt a hibát, hogy több pozícióra is ugyanazt a CV-t küldjük el. Az önéletrajzot érdemes mindig az adott hirdetésre szabni, azaz reflektálni az abban leírtakra. Ez azt jelenti, hogy főként azokat a tulajdonságainkat, kompetenciáinkat emeljük ki, melyek a munkakör betöltéséhez elengedhetetlenek. Ezenkívül a vállalat honlapja is jó iránymutatással szolgálhat, hisz ezen keresztül megtudhatjuk, hogy melyek a vállalat legfőbb értékei, célitűzései, továbbá hogy mi jellemzi azokat a munkavállalókat, akiket alkalmaz. Mindezen információk segíthetnek abban, hogy egy olyan összképet teremtsünk magunkról, ami azt sugallja, hogy beleillünk a vállalati környezetbe.

 

Motivációs levél

A motivációs levél lehetőséget teremthet arra, hogy több oldalunkat is megmutassuk a munkáltatónak, és hogy még inkább felkeltsük az érdeklődését. Fontos, hogy a motivációs levél nem az önéletrajz megismételt, folyószövegben írt mása, hanem egy sokkal személyesebb, a szakmai célokra és motivációkra sokkal inkább kihegyezett dokumentum. Megírásakor olyan pontokra érdemes reflektálni benne mint:

  • A hirdetés megtalálásának a helye
  • A pályázás oka
  • Szakmai célok a jövőre nézve
  • Eddig elért eredmények

Álláspályázati anyagok

Ezenkívül a kecskeméti cégek is nagyra értékelik, ha teszünk az adott vállalatra vonatkozó megállapításokat is. Itt olyan dolgokra érdemes gondolnunk, mint hogy mi az összbenyomásunk a cégről, mely értékeivel tudunk a leginkább azonosulni, vagy hogy miként járulhat hozzá a karrierépítésünkhöz. Egyéb fontos információk a motivációs levél szerkezetére és tartalmára vonatkozóan az alábbi cikkben:

https://allasorias.hu/blog/tippek-a-jo-motivacios-level-megirasahoz/

Referencia, referencialevél

Referencialevelet már sok helyen nem kérnek, ugyanakkor mindenképpen előnyös lehet a kiválasztás során, ha a hirdető azt látja, hogy a korábbi munkaadónk is pozitívan nyilatkozik rólunk. Egy referencia levélben többek szerepel, hogy mennyi időt dolgoztunk az adott cégnél, milyen pozícióban tevékenykedtünk, milyen szerepet töltöttünk be a csapatban, és hogy ez idő alatt mely képességeinknek, kompetenciáinknak vette leginkább hasznát korábbi munkáltatónk. Összességében tehát érdemes megpróbálkozni egy ilyen ajánlólevél megszerzésével, sok veszítenivalónk nincs, ellenben sokat nyerhetünk, ha elkészül.

Ha pedig álláskeresőként a legújabb lehetőségeket keressük, mindenképpen látogassunk el a https://kecskemetallas.hu/ főoldalára, és böngésszünk a legfrissebb állásajnálatok között.

 

KecskemetAllas.hu / N.G.